Алкохолът – до какво води

0

Консумацията на алкохол не влияе толкова върху натрупването на мазнини, колкото върху загубата на мускулна тъкан.
Прекалената употреба на алкохол води до последици, които са потискат мускулния синтез и не дават възможност за оптимално възстановяване.
Последиците от употребата на алкохол, зависят от голяма степен от вида на алкохола, колко често и кога употребявате, както и каква храна консумирате съвместно с неговата консумация.
Как се усвоява?
Когато консумирате алкохол, етанолът, намиращ се в него се усвоява пръв от нашия организъм. Това се явява пречка на останалите макронутриенти – белтъчини, въглехидрати, мазнини да бъдат нормално усвоени.
Изходящите елементи от метаболизирането на алкохола – Ацетат и Ацетил, могат да бъдат използвани от тялото ни за енергия. Но това си има цената. Един грам алкохол съдържа 7 килокалории. Също както и протеина, той има термоегенен ефект. Целия процес на усвояване е сложен и 17 до 20% от енергията се изразходва за осъществяването му.
Въпреки всеобщото разбиране, че от алкохола се пълнее, това не е истина. Той трудно се складира под формата на мазнина. Проблемът се състои, в момента в които ацетатът и ацетилa навлязат в клетката. Тогава се подава сигнал, че тялото няма нужда да използва захарта и мазнините, като източник на енергия. Това води до запълване на депата и покачване на теглото.
Влияние върху хормоналната система.
За да изграждате мускулатурата си и да губите мазнини, е необходимо да контролирате калорийния си прием и хормоналния баланс в организма си. Алкохолът носи калории на тялото Ви.В определни ситуации, той оказва негативно влияние върху хормони, отговарящи за покачването на мускулна маса и поддържането на нисък % подкожни мазнини.

Алкохолът влияе върху ендокринната система. На повечето от нас е известен ефектът му върху тестостерона и естрогена. Доказано е научно, че прием от 0.5гр./1 кг. телесно тегло, няма почти никакъв ефект върху мъжкия полов хормон.
Употребата на алкохол след изтощителни тренировки за издръжливост, допълнително сваля нивата на тестостерон. Известно ни е че продължителните монотонни тренировки действат по същия начин.
Алкохолът намаля нивата и на растежен хормон. Интересно е обаче, че не влияе на нивата на естроген. В изследвания на хора, приемали по 1.5гр./1кг и 1.75гр./1кг телесна маса не са забелязани никакви промени в нивата на естроген.
Информацията в областта е доста богата и същевременно доста противоречива. Нужно е да бъдат направени още изследвания за ефекта на алкохола върху тялото на човек. Все пак можем да направим и някой изводи:
Когато консумирате алкохол, избягвайте съчетаването му с прием на въглехидрати и мазнни. Наблягайте на белтъчини и въглехидрати.
При избор на напитки се спирайте на бира и бяло вино. Те имат по-благоприятен ефект върху апетита.
Не употребявайте алкохол след кардио тренировка.
Най-добре го употребявайте след тренировка с тежести.
Преди всичко наблягайте върху пълноценното хранене.
Източник: t-nation.com
Превод: Мартин Димитров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , , ,

Добави Коментар