Кортизол: Катаболен убиец на мускула или недоразбрания хормон

0

Голяма част от тази статия е насочена към разбиването на доста митове свързани с кортизола и катаболните процеси в организма.
Такъв мит, например е, че ако тренирате повече от един час ще станете катаболни, заради покачването на кортизола.
Кортизолът е катаболен хормон, който се секретира от адреналиновите жлези. Когато тялото изпадне в състояние на стрес, този хормон се секретира с цел мобилизиране енергийните запаси. На пръв поглед нещата изглеждат доста елементарни, но въобще не са такива.

Какво е кортизолът?

Кортизолът е катаболен стероиден хормон, който въздейства върху мускулната тъкан, като увеличава белтъчния разпад или намаля процеса на белтъчен синтез. През 1990г. Фитнес списанията прокарват идеята да не се тренира повече от един час, за да се избегне повишаването нивата на кортизол.
1. Натоварвания, които са много по-кратки от 1 час, е отчетено че водят до значително увеличаване нивата на тестостерон.
2. При увеличени нива на кортизол в резултат на интензивно натоварване, се увеличават и нивата на тестостерон, IGF-1 и растежен хормон.
3. Няма нищо магическо в ограничението на тренировката от 60 мин. Не си представяйте, че нивата на кортизол са минимални и в един момент, след минаването на 60-тата минута, този хормон вече е в небесата. По-вероятно е секрецията на кортизол да се влияе от интензивността на тренировката, а не от нейната продължителност. Бъдете сигурни, че ще видите много по-голям хормонален отговор (кортизол) при изпълняване на една серия клек и достигане на абсолютен отказ, отколкото при бицепсово сгъване с 3 килограмов дъмбел в продължение на 2 часа.

С други думи – на кортизола му е нужно доста дълго време, за да окаже каквото и да било влияние, за разлика от повечето хормони. В следствие на това, катаболизмът до който той води е в резултат на дълготрайно задържане високи нива, а не еднократно покачване. Всеки един подход водещ до покачване и развитие на мускулатурата води и до покачване нивата на кортизол.
Изключително интересно изследване, в което д-р Филипс дава на хора, трениращи със съпротивително натоварване (вдигане на тежести) разглежда връзката между покачването на чистата мускулна маса, мускулната хипертрофия и силата при изпълнение на лег преса спрямо хормоналния отговор на тестостерон, IGF-1, растежен хормон и кортизол. Резултатите са шокиращи.
Увеличаването на чистата мускулна маса и хипертрофията на мускулните влакна от тип 2 имат много близка връзка със секрецията на кортизол. Мускулното развитие е пряко свързано с кортизола. Не с тестостерона, не с растежния хормон, не с IGF-1 а с кортизола.

Не казваме, че кортизолът е анаболен – НЕ Е. Това е само връзка, а не следствие. Изводът е че протоколите, които водят до най-голямо мускулно развитие, водят и до най-голяма секреция на кортизол. Ролята на кортизола, е че действа като мобилизатор на запасите от гликоген и мастните киселини. Засилва глюконеогенезата. Спрямо трениращите – не се вглъбявайте в това, дали сте катаболни или не. Тренирайте и се хранете правилно.
Източник: simplyshredded
Превод: Мартин Димитров
Редакция: Тихомир Драгомиров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , ,

Добави Коментар