Какво е здравословно хранене?

0

Хората постоянно говорят колко е важно да се храним здравословно, но не се замислят реално какво точно означава това. Как може да правиш нещо, като не знаеш какво е? Нека да започнем с това, какво означава терминът „здравословно“.
Здравословно – състояние на хармония и синхрон на тялото, ума и духа. Свобода от всякакви физически заболявания или болки.
Какви са изискванията едно хранене да бъде здравословно?
1.Трябва да включите и трите важни източника към вашите макронутриенти за деня. Имате нужда от определен брой протеини, въглехидрати и мазнини. Това е нужно за да можете да оптимизирате вашия силов прогрес и мускулно развитие.
2.Всяко здравословно хранене трябва да съдържа витамини. С тяхна помощ можете да намалите риска от различни болести. Витамините са натурални субстанции, които се съдържат в храните и подпомагат здравето на вашето тяло. Наблягайте на консумацията на месо, плодове,ядки и зеленчуци.
3.Трябва да съдържа определено количество фибри. Наличието на фибри във вашето меню може да намали риска от развитие на болести като диабет тип 2, рак, сърдечно съдови проблеми и проблеми с храносмилателната система. Хранене без фибри не може да бъде здравословно. Наблягайте на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни,овесени ядки,ориз и т.н.
4.Минимално съдържание на прости въглехидрати. Рафинирана захар, алкохол, рафинирани брашна и други полуготови храни.
5.Здравословното хранене намаля риска от появата на рак. Консумацията на сурови плодове и зеленчуци подпомага намаляното риска от развитие на рак. Добавете и риба богата на омега 3 към вашия хранителен план, като сьомга, скумрия и т.н. Подбирайте храни богати бета каротин, витамин Ц, витамин Е и най-важният витамин през зимата витамин Д.
6.Този тип хранене поддържа добър липиден профил. Диета богата на зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове и фибри намаля риска от появата на сърдечно съдови болести. Овесените ядки са перфектни за поддържане нивата на холестерол ниски.
7.Избягвайте храни богати на канцерогени. Има няколко канцерогена, които се съдържат в натурални източници, но основните такива се съдържат в рафинираните храни. Пестицидите, които се използват в отглеждането на растенията намалят цената им, но увреждат нашето здраве. Акриламидът е канцероген и се образува, когато храната се нагрява над 120 гр. по Целзии. Това е една от причинете да има хора, които следват суровоядството като хранителна методика.
8.Търсете храни бедни на тежки метали. Да нямат отрови като меркурий, олово и кадмий. Рибата тон е перфектният пример. Смята се, че е добър избор защото живее далеч в океана и че расте и живее в чиста среда. Е, човекът се е погрижил това да не е така. Замърсяването на цялата планета включва и замърсяване на океаните – домът на рибата.
9.Здравословната храна не съдържа отрова. Колкото и логично да звучи – не е. През последната година е открито, че в ориза продаван в щатите има значително високи нива на арсеник. Тук вече е сложно да се въведе контрол и да се знае къде какво има. Трябва да изследвате всяка храна в лаборатория – на практика е невъзможно.
10.Здравословното хранене подпомага ниския процент на подкожни мазнини. Затлъстяването, диабетът и сърдечните болести са основен проблем в нашето време. Правилният избор на храни и изчисляването на калорийния прием за деня са ключови в поддържането на добра визия и форма.
11.За някой, здравословно означава да не съдържа сол. За 10% от хората с високо кръвно, консумацията на сол е проблем. За тях контролът над солта е въпрос на живот и смърт. За здравият човек консумацията на сол не е от особено значение. Вярно е, че се задържа вода в резултат на прием на сол, но след 48 часа водата се изхвърля от тялото. Разбира се, консумирайте солта с мярка. Ако Ви предстои фото сесия или състезание изключете приема на сол за поне 3 дни. Това ще доведе до по-добра дефиниция и венозност.
12.Ако етикетът на една храна включва цял набор от химически термини и съединения, то стойте настрана от нея.
13.Генно модифицираните продукти нямат място в един здравословен хранителен план. Човек, играещ си на Господ – няма как това да доведе до нещо добро.

Източник: scoobysworkshop
Превод: Мартин Димитров
Редакция: Тихомир Драгомиров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , , , ,

Добави Коментар