Опасен ли е креатинът за бъбреците?

1

Нека първо обясним що е то креатин?
Креатина е молекула в нашата енергийна система – креатин фосфат – която има способността изключително бързо да произвежда АТФ (аденозин трифосфат), който сподпомага клетъчните функции. Креатинът е изключително безопасен и същевременно доста добре изследван продукт.
Креатинът се произвежда в човешкото тяло, но се съдържа и в храни като яйца, риба, месо.
Ползите от креатина не са малко. Той складира високо енергийни фосфатни групи под формата на фосфокреатин. Когато има наличие на стрес, фосфокреатина отделя енергия с цел сподпомагане клетъчните функции. Това е и причината, поради която се наблюдава покачване на силата при трениращи. Засилва се функцията на мозъка, заздравява костите, мускулите и черния дроб.
Странични ефекти от прием на креатин могат да бъдат стомашни крампи, ако не се пие достатъчно вода или диария, ако се предозира.
Прием на креатин
До 5 грама дневно, без значение от времето.
Мит е, че има нужда от зареждаща фаза, както и че е добре да се пие преди тренировка. Ефект от креатин се наблюдава след натрупване на определени количества в организма.
Креатинът товари бъбреците?
За тези, които имат здрави бъбреци – отговорът е НЕ! Хората, които имат проблеми с бъбреците са предразположени към влошаване тяхното състояние в резултат на прием на креатин. Добре е да се посъветват с медицинско лице.
Изследвания показват, че дори при пациенти с един бъбрек, приемът на креатин не оказва никакво негативно влияние. Това е тема, която е обсъждана много пъти, от много изследователи в областта. До сега нито едно изследване не доказва креатинът да е причинител на каквито и да е проблеми с бъбреците.
В друго изследване, човек с един бъбрек е приемал 20гр. креатин дневно и не са били забелязани никакви негативни последици от това.
Има известно объркване що се отнася до отпадния продукт на креатина, образуван в бъбреците – креатинин. Наличието му се свързва с предпоставка за бъбречни проблеми.
Къртис Франк
„Аз не виждам причина, защо човек да не консумира креатин, нито пък виждам основание за този „страх“ от приема му измежду членовете на обществото.
Безопасно, евтино и най-важното – работи. Вземете си обикновен креатин монохидрат, приемайте 5 грама дневно и сте готови!
Ако не се произвеждаше в нашите тела, креатинът щеше да е витамин. Има основателни причини да се смята, че молекулата на креатина е витаминоподобна.“
Грегъри Лопес
„Креатинът е добре изследвант продукт и е доказано безопасен. Също така е изключително ефективен що се отнася до представянето на атлетите.
5 грама на ден от най-евтиния креатин монохидрат са отличен избор, ако имате за цел да покачите силата си.
На кратко: ако практикувате спринтове или силови тренировки и тренировки с тежести, то креатинът си струва.“

Източник: bayesianbodybuilding
Превод: Мартин Димитров
Редакция: Тихомир Драгомиров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , , ,

1 Comment

  •  
    Даниел

    19.04.2015 at 14:19

    Изключително полезни теми, продължавайте в същия дух. Успех!

Добави Коментар