Полезни ли са яйцата?

4


Яйцата съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества, както и холестерол. Консумацията на яйца не води по никакъв начин до сърдечно съдови болести. При диабетиците, консумацията на яйца е добре да бъде включена в цялостна програма, целяща загуба на тегло.
„Яйцата са хранителен продукт, носещ едновременно славата си на незаменима част от здравословната диета, а в същото време редица хора изпитват страх от консумацията им, тъй като вярват, че холестеролът в тях може да ги убие.“
Какво има в едно яйце?
Състав на жълтъка:
Жълтъкът се състои от приблизително 50% олеинова киселина (омега-9 мононенаситена мазнина, която се среща в зехтина). Преобладаващата част от останалите 50% са наситени мазнини и една малка част са полиненаситени такива (преобладаваща част от които са омега-6 МК и една малка част омега-3 МК).
Каротеноидите* – лутеин и зеаксантин – в жълтъка имат способността да увеличават съдържанието, на каротеноиди както в кръвната плазма, така и в определени тъкани и органи като очите. Това е една от ползите, които можем да извлечем от консумацията на яйца, в частност жълтъка, който редица хора обичат да изхвърлят.
Въпреки факта, че в жълтъка няма голямо съдържание на протеин, то количеството леуцин** е значително високо.
Протеин и Албумин
Белтъкът, познат като албумин съдържа и по-голямата част от протеините и В-витамините, намиращи се в яйцето. По-голямата част от албумина е вода и протеин. Всичко, което може да доведе до проблеми при консумацията на сурови яйца се намира именно в белтъка. Суровите жълтъци не представляват риск свързан с абсорбцията на протеините или витамините от В групата, но суровите белтъци – да.
Омега-3
Има случаи, в които кокошки се хранят с омега-3 ЕМК с цел да се увеличи съдържанието им в жълтъците. Състава на жълтъка зависи в голяма степен от това с какво се храни една кокошка.
Сърдечно-съдова система
Холестеролът, който се намира в храната е коренно различен от липопротеините – големи молекули съдържащи мастни киселини и аминокиселини, които взимат участие в транспорта на молекули из тялото на човек. Холестеролът има способността да сформира кристални агрегати, които се срещат в артеросклерозната плака. Теоретически е възможно тези кристали да са причина за възпаления и поява на артеросклероза.
Изследвания сочат, че няма разлика в риска от развитие на сърдечно съдови болести при хора, които консумират шест или повече яйца седмично спрямо такива, които не консумират никакви. Риск се наблюдава единствено при хора, страдащи от диабет, които консумират повече от шест яйца седмично. Що се отнася до връзката между прием на яйца и смъртност, тази статистика е в полза на диабетиците.
Диабет
Не се наблюдава разлика в риска от развитие на диабет при хора, които консумират яйца ежедневно и такива, които не консумират никакви. Друга теория на базата на две изследвания показва, че има такъв риск и той е по-скоро при жените. Въпреки това окончателни становища не са изказани до този момент. По-голяма консумация на яйца при хора, страдащи от диабет тип 2 се свързва с изключително минимален риск от развитие на коронарни, артериални болести. Това не се отнася за инфаркт и подобен риск не се наблюдава при здрави индивиди.
* Каротеноидите представляват една от най-широко разпространените групи естествено срещащи се пигменти. Това са съединения, които помагат в борбата с рака и се използват като средство против стареене. Те са мощен антиоксидант, защитават клетките на тялото от щетите, причинени от свободните радикали. Каротеноидите и по-конкретно бета каротинът също могат да подобрят функцията на имунната система.
** Леуцинът е аминокиселината, която се среща в най-големи количества из скелетната мускулатура на човек. Тя е основна за изграждането на мускулната тъкан и е ключова в процесите свързани с белтъчния синтез.

Източник: examine
Превод: Мартин Димитров
Редакция: Тихомир Драгомиров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Comments

 •  
  bestowner

  13.04.2016 at 8:56

  Да не са абсолютно никакъв проблем, даже ще допринесат доста за здравословното състояние и хормоналния баланс. Лично аз не съм пропускал да консумирам 6-7 яйца за закуска от 3 години.

 •  
  Леща

  12.04.2016 at 21:54

  6 яйца на седмица няма да ни убият, ами 6 яйца на ден?

 •  
  bestowner

  06.04.2015 at 12:22

  Не те са температурно устойчиви както и кокосовото масло,кравето масло и свинската мас.

 •  
  Милена

  06.04.2015 at 11:19

  Здравейте! Щом половината от жълтъка е мазнина каквато е зехтина това прави ли го канцерогенен при готвене?

Добави Коментар