Ползата от фибрите

0

Фибрите. От колко точно имаме нужда? Помагат ли в борбата с рака? Каква е причината за дискомфорт в стомашно-чревния тракт? Какво води до подуване и тежест в корема?
Фибрите са сложни въглехидрати, намиращи се в растителни източници. Те не се усвояват от организма и нямат никаква хранителна или енергийна стойност. Като цяло можем да разделим фибрите на две групи. Всяка една е уникална и притежава специфични качества, от които можем да извлечем редица ползи.
Разтворими фибри

Тези фибри са изключително устойчиви на действието на стомашните сокове и следователно се разграждат значително по-трудно. Разтворимите фибри се съдържат в плодовете, бобовите растения, овеса и в няколко други източника. Въпреки всичко, тези фибри успяват да се храносмилят, но не и преди да достигнат дебелото черво. Там с помощта на определена бактерия, настъпват процеси на ферментация, като в резултат на това се отделят специални киселини. Съответно Маслена киселина (Butyric acid), която се съдържа в маслото и оцетна киселина (acetic acid), която се съдържа във виното. Този процес сподпомага и увеличава киселинността на храносмилателната система. Някой от тези фибри доставят известно количество енергия на тялото ни – 2 ккал. на 1гр. Има други, които не носят абсолютно никаква такава.
Ползи от приема на разтворими фибри:
1. Стабилизират нивата на захар в кръвта.
2. Намаляват нивата на лош холестерол – LDL.
3. Намалят риска от ракови заболявания.
Неразтворими фибри
Тези фибри не могат да бъдат усвоени по никакъв начин. Пример са лигнина, целулозата. Съдържат се също така и в зеленчуците и житото. Тяхната функция е да с подпомогнат преминаването на храната и водата през стомашно-чревния тракт. За разлика от предходните, тези фибри не могат да бъдат разтворени във вода. Те реагират на принципиа на гъбата, абсорбирайки вода. Това ускорява преминаването на храната през храносмилателната система.
Ползи от прием на неразтворими фибри:
1. Подпомогнат функциите на храносмилателната система.
2. Подпомогнат изхвърлянето на токсините от организма.
От колко се нуждаем? От къде да си ги набавим?
Като за начало не прибягвайте до употребата на хранителни добавки – заместители на фибрите. Насочете се към богатото разнообразие на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Това са естествени източници на фибри, от които бихте имали далеч повече ползи. Една от тях, е че в тези храни най-често има комбинация от видовете фибри. В естествените хранителни източници, освен тях си набавяме и цялото разнообразие от микронутриенти – антиоксиданти, витамини, минерали, соли и т.н.
Дневният прием на фибри следва да бъде около 25-30гр. дневно. За диабетици се препоръчва прием от 50гр. на ден.
При прием на по-големи количества фибри, може да настъпи стомашен дискомфорт, подутост, чувство на тежест. При консумация на повече неразтворими фибри, може да настъпи и диария.
Съвети от Muscle Damage:
1. Бъдете изключително внимателни с консумацията на фибри, ако имате заболявания на червата. Например терминален илеит или т.нар. Заболяване на Крон.
2. Пийте много вода. 2-3л на ден през зимните месеци, 4-5 през летните.
3. Движете се повече и спортувайте.
4. Съществува хипотеза, до която двама учени са достигнали, в резултат от работата си в Африка. Д-р Денис Бъркит и Хю Трауъл считат, че нисък прием на фибри може да доведе до определени заболявания като високо кръвно налягане, напълняване, болести на червата и още над 30 други. Те съветват да бъде завишен приема на фибри, което ще доведе рискът от развитие на подобни състояния до минимум.

Източник: t-nation.com
Превод: Мартин Димитров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Добави Коментар