Ползите от Глутамина

3


Глутаминът е есенциална аминокиселина, която тялото не може да синтезира самостоятелно. Ползи от прием на този суплемент биха могли да извлекът вегани, вегетарианци и хора, които не консумират никакви или почти никакви белтъчини или млечни продукти. Глутаминът може да окаже благоприятно влияние при продължителни натоварвания за издръжливост. Счита се, че може да намали често срещания при много хора „глад“ за захар или сладко.
Глутаминът е една от 20-те аминокиселини, който се срещат в белтъчините от животински произход, която тялото няма способност да произвежда. Изследвания доказват ползата от прием на глутамин при хора, страдащи от загуба на мускулна тъкан в резултат на физическа травма или болест.
Глутаминът се продава в изолиран вид, като самостоятелна аминокиселина. Също така се среща в месото и в яйцата. В суроватъчните протеини и казеини има големи количества глутамин.
Глутаминът оказва изключително благоприятно влияние върху чревния тракт и имунната система.
Общо схващане и вярване е, че глутаминът сподпомага мускулното изграждане, но изследванията доказват, че това не е вярно. Единствено полза от прием на глутамин може да имат хора, които имат физически травми като изгаряния или мускулни наранявания (например порязване с нож или остър предмет), както и болести, които водят до загуба на мускулна тъкан като СПИН.
Прием на Глутамин
Оптималната доза е 5-10 грама дневно. Тази доза е доказано ефективна при поддържане здравето на чревния тракт и имунната система.
Обзор
Глутамининът е неефективен за хора, имащи за цел мускулна хипертрофия.
Глутаминът подпомага имунната система, храносмилателната система и стомашно-чревния тракт,но не и пътищата за възстановяване или по голямо отделяне на хормон на растежа както се тръби на всякъде.Ако желаете да получите адекватно след тренировъчно възстановяване или да предпазите мускулната си маса от разпад по време на калроеин дефицит ние от Muscle Damage Ви препоръчваме да се насочите към верижно разклонени аминокиселини – BCAA.

Източник: examine
Превод: Мартин Димитров
Редакция: Тихомир Драгомиров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 Comments

 •  
  Мартин Димитров

  16.08.2015 at 18:52

  Радваме се, че статиите Ви допадат и ги намирате полезни! Ще продължаваме да пишем все повече интересни такива :)

 •  
  Stafford

  19.06.2015 at 19:23

  Back in school, I’m doing so much lenanirg.

 •  
  Даниел

  01.04.2015 at 21:37

  Браво! Много ми харесват статиите ви. По-често качвайте подобни. Това за глутамина не го знаех.

Добави Коментар

Web Analytics