Потенциала на жените

0

Какво можете да постигнете като тренираща жена ?
По въпроса изглежда има две мнения. Болшинството от обществото смята , че ако жена се докосне до натоварена щанга , ще се събуди на следващата сутрин изглеждаща като женската версия на Хълк. Хората с повече познания по физиология на упражненията обаче знаят , че това са пълни глупости.От една разходка из вашия фитнес веднага се разбира , че покачването на много мускулна маса е ужасно трудно дори за мъжете. Фразата , че жените имат близо 15 пъти по-малко тестостерон от мъжете , често се цитира за да се обясни , че като жена , вие не можете да натрупате толкова мускулна маса. Поради тази причина в днешните фитнес кръгове се обяснява на жените как трябва да тренират като мъже ,без да очакват да започнат да изглеждат като такива.
Мускулният потенциал на жените:
Има истина в това , но причинно-следствената връзка върви в обратната посока.Преди да обясним това , нека първо сравним потенциала за мускулен растеж при жените , с този на индивидите от мъжки пол. Колко точно маса може да натрупа една жена , сравнена с тази на мъжете? Измерва ли се в тестостерон , така че жените могат да изградят приблизително 7 % от потенциала на мъжете? Наполовина ли е ? Не! 100 % е. Истината е , че жените имат същият потенциал да натрупват мускулна маса като мъжете , когато тренират силово. Всъщност , жените развиват същите размери и понякога дори повече сила от мъжете. Единствената разлика е на стартовата линия. Мъжете стартират с повече мускулна маса и повече сила , но растежа на мускулната маса и силата и в двата случая става с едно и също темпо! Проучване на белтъчния метаболизъм стига до същото заключение.Жените изграждат също толкова мускули след тренировка и яденето , колкото мъжете. Всъщност , в едно проучване открива , че при едно и също ниво на мускулна маса , жените синтезират дори повече белтъци от мъжете.
Жени срещу мъже в големия спорт:
Ако мислите , че проучването е дело на лаборанти , които изучават начинаещи , помислете върху това. Елитните жени спортистки , имат 85% мускули в сравнение с мъжките представители на елитния спорт. Разликата от 15% може лесно да се обясни чрез следните 3 фактора. 1. Жените имат генетически по-голям процент мазнини от мъжете. Приблизително 12% мазнини , за да поддържат женските хормони в техните нива , при едва 3% при мъжете.А и както знаем.. гърди. 2. Хората имат по-малки очаквания към жените. Дори повечето жени сами се подценяват , че не могат да се сравняват с представителите на противоположния пол. В известно проучване , в което само това , че са казали на жените атлети , че са на стероиди , увеличило силата им с 321%. Тези жени клякали и повдигали от лег приблизително 300 либри (137 кг) преди дори да са взели фалшивите стероиди. Като цяло , андрогенно-анаболната доза е била 70 мг Дианабол седмично. Давайки такава доза истински Дианабол седмично , ще увеличи силата с едва няколко %. Та , какво си мислите , че се случва в женското съзнание , когато вие им казвате , че имат 15 пъти по-малко тестостерон от мъжете ? 3. Има повече мъже спортисти и погледнато на елитно ниво , селекцията на най-добрите би била по-качествена. Тези спортисти са най-доброто което мъжкият пол генетически може да предложи.Колкото до жените. При жените може би има повече потенциални световни рекордьорки от колкото можем да си представим , но това не е така , защото те просто никога не са опитали.
А тестостерона ?
За всеки един човек повече тестостерон означава повече мускулна маса. Няма съмнение за това. Само че когато става дума за различни полове, връзката е много по-слаба. В изследването, проведено от Healy et al., над елитни атлети, се заключи, че „Разликата в чистата мускулна маса е от значение при наблюдаваните различия в силовото и аеробното представяне на половете, без да е необходимо да се има предвид теорията, че въпростното представяне зависи от нивата на тестостерон.“
Как може това да е така ? Много е просто. Тестостеронът действа различно при жените и мъжете. При животните успяваме по-добре да разберем защо тестостерона не е определящ при развитието на мускулна маса. Изглежда , че фактори като IGF-1 и растежният хормон изиграват основната роля в растежа при жените , също както тестостерона при мъжете. Растежните фактори са по-важни за развитието на сила и мускулна маса при жените , от колкото при мъжете. Тъй като , жените произвеждат същото количество IGF-1 , колкото и мъжете и произвеждат близо 3 пъти повече растежен хормон , това отчасти обяснява защо ниските нива на тестостерон не оказват влияние върху лимитите на мускулния растеж. За да направим нещата по-сложни , половите хормони и растежните фактори взаимодействат и всички тези хормони взаимодействат с вашите гени също.
На кратко, митът за това , че жените не могат да покачват толкова мускулна маса , колкото мъжете е РАЗБИТ.
Другият полов хормон.
Не само , че тестостерона не е големият „спасител“ , но естрогена въобщене е „лошият герой“. Повечето хора , дори жените , смятат естрогена за кофти хормон , който ги кара да задържат вода и да се чувстват подпухнали , и е в основата на всички негативни неща които се случват с тялото им. Въпреки , че толкова рядко се обяснява защо естрогена е „лош“ хормон , повечето хора автоматично го смятат за виновника за всичко , което си е абсолютна глупост.
* Естрогена помага при възстановяването.
* Естрогена е анти-катаболен и предпазва от загуба на мускулна маса.
* Естрогена предпазва вашите стави ,кости и сухожилия от нараняване.
* Естрогена не задържа мазнини. Напротив , той увеличава метаболизма.
Естрогена е също така от изключителна важност за вашето здраве , но това е друга тема. Накратко , лошото име на естрогена идва от кофти предположения от неуки хора , че щом тестостерона е анаболен хормон , то естрогена задължително трябва да е катаболен. И отново – ПЪЛНА ГЛУПОСТ!
Защо жените не използват максимума от потенциала си ?:
Жените имат същият потенциал за мускулен растеж като мъжете. Те имат дори някои преимущества по този въпрос. Та , защо не виждаме толкова много жени атлети ? Някои причини това да не се случва се разкриха по-нагоре в статията.
* Жените имат по-малко представители в спорта и в залата. Дори на олимпийско ниво , това продължава да е така. В науката е същото. Има над 50% по-малко жени които взимат участие в научни изследвания.
* Дори когато отидат в залата , повечето жени са или на пътеката , или тренирайки с розови дъмбели.
* Ние нямаме същите очаквания от жените , както от мъжете. Ако един мъж вдига много от лег , това се счита за социална доминантност. Ако жена вдига много от лег , се счита за изрод на природата , а мъжете се притесняват за тяхната „мъжественост“.
Заключението.
Време е да спрем да считаме жените за втора ръка мъже.
Жените имат същият потенциал като мъжете.
От вас , жените , зависи дали ще тренирате на 100% от вашият потенциал.
И ако го направите , ще осъзнаете , че не сте мъже и ще тренирате на максимума на възможностите си.
Източник: t-nation
Превод: Мартин Димитров
Редакция: Тихомир Драгомиров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , ,

Добави Коментар