Растежен хормон -HGH

0

Когато разбереш, че тайната на вечната младост се крие в хормоните, и че нашето тяло произвежда най-големи количества от растежния хормон, установяваш, че в теб се крие фонтана на младостта.
Нивата на този хормон започват да спадат с напредване на възрастта. След 30 годишна възраст, той намаля в тялото с 25% всяко десетилетие, така че когато сме на 60, ще произвеждаме едва 25% от първоначалното количество. Ако разполагахме с едно и също количество от този хормон през целия си живот, ние лесно щяхме да доживеем до 140 години, да сме няколко сантиметра по-високи и доста по-мускулести.
Ползите от растежния хормон
Открит през 1920г. и е изолиран под формата на соматотропин през 1956г. Съдържанието на този хормон в кръвната плазма на мъж (20-30 годишна възраст) е 500 микрограма. Произвежда се от хипофизата под стимулацията на хипоталамуса (както и лутеинизиращия хормон – прекурсора на тестостерона). Ползите от растежния хормон са огромни:
•Стимулира производството на нови тъкани (възстановяването на мускулатурата). По този начин се изгражда мускула.
•Съвременни изследвания са установили, че взима участие в метаболизма на мазнините и превръщането им в източник на енергия. Някой професионалисти използват соматотропина като начин на поддържане и изграждане на чистата мускулна маса, докато са на диета от години.
•Подобрява съня.
•Сподпомага производството на повече енергия.
•Заздравява костите.
•Подобрява качеството и удължава живота на сърцето и бъбреците.
Както виждате растежния хормон има не малко ползи. Изследванията сочат, че растежния хормон превъзхожда тестостерона и неговите деривати, защото не е андрогенен, не ароматизира и показва много малко странични ефекти при контролирани дози.

Как да увелича нивата на растежен хормон в тялото си?
Тренировка
Първият начин да стимулирате собственото си производство е чрез спорт. Интензивните тренировки, енергоизразходващите протоколи и дългите периоди на физически натоварвания са ключови за тази цел. Катаболизмът, който следва изисква завишени нива на протеинов синтез и при енергоразход се усилва метаболизма на мазнините с цел възстановяването на гликогеновите загуби.
Почивка – възстановяване
75% от общото дневно производство на растежен хормон е по време на сън и то най-вече в 5-тата РЕМ фаза (от англ. REM “rapid eye movement”). Повечето хора смята, че лека дрямка след тренировка ще помогне, но това не е така. Трудно може да изпаднете в толкова дълбок за 1-2 часа през деня. Така или иначе, растежния хормон, произведен по време на сън не ни върши особенна работа, тъй като неговата цел е да запази съня и да отговори на енергийния разход през предстоящия ден. Секретиран след тренировка, той има за цел да обезпечи нуждата от допълнителна енергия.
Хранене
Храненето е вероятно най-важната част, на която натурален бодибилдър имащ за цел да завиши производството си на растежен хормон трябва да обърне внимание. Аминокиселините! Но за да имаме оптимален ефект от тях, трябва да сме сигурни, че 15-20% от диетата се състои от чисти мазнини. Както добре знаем, те са ключов фактор в секрецията на хормоните в нашето тяло.
В следващия параграф сме подредили аминокиселините по важност спрямо ефекта им върху секрецията на растежен хормон:
•Аргинин 5-8гр.
•Орнитин 4-7гр.
•Глутамин 5гр.
•Глицин 3-10гр.
•ОКГ 3гр. – доста скъп, но ефективен продукт.
•BCAA’s 3-6гр.
•Габа и лизин

Други суплементи: Витамин Ц, Б3 и повечето антиоксиданти. Приемайте дозата от вашия предтренировъчен стак 45мин. преди тренировка. В нетренировъчен ден – сутрин рано или вечер след
Тук не говорим за това дали да си инжектираме соматотропин или не. Докато не стане легален – не, а след това само под лекарско наблюдение. Факт е, че суплементация с него води до изключително много ползи – засилва белтъчния синтез- ефект от тестостерона, няма такива странични ефекти като него, не ароматизира и не може да бъде засечен на допинг тест.
Изследванията сочат, че в малки дози няма почти никакви негативни ефекти.
Високи натурални нива на растежен хормон водят до състояние, наречено акромегалия. Мускулите, костите, лицето и червата на човек растат. Мускулатурата придобита чрез завишаване нивата на растежен хормон е не функционална – няма силово развитие, без развитието на сухожилията и съединителната тъкан.
Увеличените размери на червата причиняват и тези издути кореми, които масово големите бодибилдъри показват на сцената. Този ефект се получава в резултат на IGF-1 – инсулиноподобен фактор 1 и растежен хормон.
Изводи
Растежният хормон е неотменна част от тренировъчния цикъл, на всеки един трениращ бодибилдър. Умелият контрол върху секрецията му може да доведе до забележими резултати. Макар и да не е изучен напълно и да не се знае още на какво е способен този магически хормон, пренебрегването му е загубена възможност към по-добрата физика на всеки един сериозно трениращ.
Източник: bodybuilding
Превод: Мартин Димитров
Редакция: Тихомир Драгомиров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , ,

Добави Коментар