Специално за последователите на street workout

1

Здравейте приятели на спорта и по-специално последователите на street workout.
Да казвам street workout, а не streetfitness, защото всъщност това е правилното му наименование и всички големи имена и про-атлети, в това направление го наричат именно така „street workout“.
Все пак става на въпрос за едно и също нещо, а именно за тренировки на лост и успоредка, лицеви упори и различни упражнения на земя със собствено тегло. Street workout-a има и още едно направление което набира популярност и това е street lifting, което общо взето представлява изпълнението на една „кофичка“ на успоредка с максималните килограми прикачени на атлета или набиране с максимални закачени за атлета килограми.Като максимални достигнати килограми на успоредка са от порядъка на 100-120 килограма отгоре върху собственото тегло и набирани с над 50 килограма върху собственото тегло.
За да навлезем в същината в професионализма в street workout-a, няма как да не споменем и официалните федерации на този спорт основани не от кой да е а от самите Hannibal (“hannibal for king”) от САЩ, Ню Йорк, който е известен на всички, като основоположника на street workout като професионален спорт. Hannibal и друг голям спортист на лостовете Денис Минин от Украйна създават “World Street workout and streetlifting federation”.Федерацията организира зрелищни състезания с изумителни представления на сила и издръжливост.
Лидера за нашата страна по street workout е Николай Георгиев на 26 години от град Бургас. В неговия отбор Bul-guru team, участват и тренират сериозно над 30 човека на доста високо ниво.През 2014 на световно първенство по street workout в Казакстан участват 75 държави с по един представител, както и нашата страна участва в лицето на капитана на отбора Николай Георгиев и достига супер финалите.
За да навлезем в същината на уличния фитнес трябва да отбележим, че той може да има различен характер, като например може да е по-силово ориентиран като стила на Hannibal и доста по динамичен като в спортната гимнастика, където веднага се отличават момчетата които са тренирали спортна гимнастика и са се отказали, но намират новото си поприще в уличния фитнес. И за двата характера на уличния фитнес, за да се постигне добро ниво, неминуемо трябва първо да се правят безброй базови тренировки. Естествено има и специфична физиология която трябва да притежават момчетата в уличния фитнес, повечето от тях са леки и атлетични. На по-тежките момчета ще им е трудно и ще трябва да свалят килограми за да са по-ефективни.
Базовата тренировка присъства винаги в тренировъчния сплит и на способните момчета в street workout-a. Тя поддържа силата и кондицията им за по-сложните упражнения на лост и успоредка, като силови набирания с различни хватове, набирания на една ръка, коремни и гръбни възлизания, везни, планчове и много други изискващи сила и издръжливост съчетания.
Ето една проста но ефективна примерна тренировка:
Започваме с 5 серии набирания, широк надхват, 5 серии набирания с ширината на раменете, 5 серии набирания със събрани длани, като краката са в Л-свит, 5 серии набирания дланите събрани в подхват.
Като трябва да се има предвид ,че повечето трениращи в бранша използват допълнителна тежест в тренировката си, а самото позициониране на краката в Л-свит прави набирането трудно и без да се добавя тежест. По този начин се стягат повече мускулни групи и повторенията са до отказ!
Прекрасно упражнение в което участват много мускулни групи е силовото набиране или по-правилно силово възлизане на лост, което винаги е било като нарицателно, че имаш добра експлозивна сила и техника на лост.
Много от другите по-сложни упражнения на лост и успоредка, като например стойка на ръце в упори и набирането на една ръка могат да изискват сериозни тренировки. В тези случай атлетите използват различни техники за достигането и усъвършенстването им.Както винаги постоянството и упоритостта дават резултат.
Тренировките на лост и успоредка са много изтощителни в целия си обем и възстановяването, храненето и суплементирането са ключови.
На първо място по-важност разбира се е храненето и почивката, иначе контузите и травмите ще са често срещано явление, доста по чести от стандартните фитнес тренировки с тежести в зала. Ставите и връзките трябва да са доста еластични, мускулите меки и гъвкави и добрата и богатата на витамини и минерали храна ще ви помогне много. Полезни поли-ненаситени мазнини от ядки и тахани в менюто ви ще са ви полезни много.Като цяло добрия хранителен режим е важен във всеки спорт.
Като допълнително суплементиране , можем да ползваме на първо време комплексни витамини и минерали, аминокиселини, БЦАА, креатина е доста полезна субстанция, тонизиращи и подпомагащи растителни екстракти ( от джинджифил, куркума и ехинацея )и тестостеронови бустери като и трибулус, също помагат.Не са характерни употребата на много от азотните бустери, тъй като много втвърдяват мускулатурата и тренировките не са достатъчно ефективни, като най-често се сковава и уморява предмишницата и се губи захвата.
Street workout тренировките са много различни от бодибилдинг тренировките и в тях неможе да се търсят упражнения за конкретни мускулни групи и тяхната хипертрофия. Въпреки това от козметична гледна точка от тренировките на лост и успоредка може да се развие едно много добре изглеждащо тяло, красиво и атлетично.Освен това може да придобиете сила и издръжливост и за други спортове, като например скално катерене.Колкото по добър ставате, толкова повече възможности за тренировки се откриват пред вас.Тук идва и момента където много хора от фитнес средите, критикуват трениращите на лостове, че не тренират мускулите на краката.Това до голяма степен е истина, но всеки може да тренира тази част на тялото, което е задължително, със спринтове, бягане, напади клякания във зала с щанга или само със собствено тегло, скокове от место и много други упражнения.
Спортуването на лостове е силово и атрактивно начинание и се развива много бързо в последните години, състезания и големи събирания от световен мащаб се организират често и има голямо бъдеще в това движение.
Ще завърша със следните думи, спортувайте, на първо място за да сте способни и да знаете, че можете да разчитате на тялото си и ако го правите правилно, ще ви личи. AllTheBest…SportSoul
Автор: Николай Гетов

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , ,

1 Comment

  •  
    Кимбата

    25.04.2016 at 12:38

    Това за което говорите не е нишо ново,. Аз съм на 39 години и когато бях на 15 по големите от мен с по 10 години, още тогава тренираха с допълнителни тежести набирания… В гр. Враца има 50 годишен мъж, за когото не е проблем да направи 150 силови възлизания в една серия, както и 500 коремни възлизания също в една серия./ за ваша информация/ С уважение : Калин Вълковски

Добави Коментар