Стероидният треньор част-1

0

Бодибилдингът и състезанията по културизъм са сериозен бизнес. Дори на аматьорско ниво, вече се явяват минимум 15 класни състезатели, които очакват да спечелят призовото място. Особенно при жените се наблюдава значително подобряване във формата им днес, в сравнение с това което е било преди години. Вместо Барбита с добре тонизирана мускулатура, днес виждаме състезателки с перфектно оформени делтоидни мускули, нарязани квадрицепси и смайващо оформени и нарязани коремни мускули. Днешните аматьори притежават в пъти по-смайваща физика спрямо професионалистите преди години.
Очевидно някой си е писал домашните. Или по-скоро разполагат с по-добри треньори?
Факт е, че на състезанията по културизъм всеки участник се е допитал до съветита на треньор, с чиято помощ да се подготви. Тези хора са специалисти във всяка една сфера, която е нужно да се подобриш и развиеш – хранене, трениране, суплементация, психология и разбира се, стероиди.
Решихме да ви предоставим едно интервю с професионален треньор по културизъм, който се съгласи да сподели информация относно работата си. Ще запазим името му в тайна.
Какво Ви запали по треньорсвото и защо избрахте тази сфера?
-В началото подготвях хора за състезания. Беше ми просто хоби. С времето и с оглед на резултатите, които постигах с хората, започнаха да ме търсят клиенти на доста по-именити треньори. След като видях тези „велики“ треньори на какво подлагат хората, реших че е време да сменя сферата си на работа. Занимавам се с това от 5 години.
Подготвяли сте състезатели от двата пола за Националната сцена. Как състезанията при мъжете се променят с времето?
-Определено са станали по-тежки. Хардкор бих казал. Преди момчетата искаха да знаят какво могат да подобрят в залата или в кухнята за да подобрят съответно и визията си. Сега целта им е да забият колкото се може повече игли.
Значи сега се залага на медикаментите?
-Твърде много бих казал. Тежките тренировки и стриктната диета вече са минало. Сега всеки предпочита чиит хранения и високи дози Т3, вместо да се спазва храната и да се прави нужното кардио. Това не е моя подход, държа да се знае.
Има ли според Вас такива, които злоупотребяват с дозите?
-Определено! Всичко си личи по тяхната физика. Някой, който е издут и няма плътност – определено знак за предозиране.
Смятате ли, че мисленето, че професионалистите взимат по-големи дози от аматьорите не вярно?
-Абсолютно. Професионалистите са генетични изруди. Дори без стероиди, тя пак ще са шампиони. Те са на върха, защото телата им отговарят много по-добре на тренировки и диети, от колкото тези на обикновените хора.
Какъв цикъл бихте препоръчали на състезател, имащ амбиции да спечели професионално състезание?
-Ще стартираме с цикъл от 16 седмици. В зависимост от формата, аз препоръчвам по 1 грам тестостерон на седмица. Съответно ако в момента някой взима по 2 грама ще намаля дозата или ако взима 500 мг. ще я завиша. Бих добавил 750 мг. EQUIPOISE или Дека-дураболин на седмица, плюс Винстрол или Тренболон. Възможно е и двете. Обикновено цикълът включва два инжекционни, един андрогенен, един анаболен и два орални. Накратко – тестостерона и ЕQUIPOISE по 1 грам, Винстрол 50-100 мг. дневно и Анавар или Турнибол по 40-60мг. на ден. Важно е да не се предозира, защото това води до водна задръжка, която няма как да се отстрани. Ако видите състезател с по-подпухнал вид знайте, че това е от предозиране.
Добре, интересува ни как подхождате в основния период – подготвителния?
-През подготвителния период всичко е в много по-малки мащаби. Съветвам състезателите си в този период да консумират „най-анаболните“ храни, които има. 8-12 седмици със стабилна диета с висок калориен прием е достатъчно. Тук медикаментите не са толкова важно. Препоръчвам един андрогенен, един анаболен и един орален. Например тестостерон, дека ако има ставни проблеми и евентуално Дианабол. Това е всичко.
Ами хормон на растежа?
-Харесва ми да използвам хормон на растежа в състезателния период, тъй като засилва ефекта на другите медикаменти. Също така запазва плътността на мускула в периода на калориен дефицит. Но няма никакъв смисъл от него в основния период. Ако могат да си го позволят, някой състезатели го комбинират с инсулин, но лично аз бих ги посъветвал да го запазят за състезателния период.
Как процедирате с инсулина?
-Що се отнася до инсулина, тук всичко е много относително и индивидуално. Някой с наистина бърз метаболизъм ще има доста добър ефект, но ендоморфен тип би качил най-вече мазнини.
Чели сме, че инсулинът е разрушил физиката на не малко бодибилдъри.
-Абсолютно съм съгласен с това. Особено, ако инсулинът не бъде използван правилно, може или да доведе до диабет или до смърт. Чувал съм за хора, които го приемат в основния си период с всяко хранене. Това е лудост. Може да се използва в основен период след трениовка, но въпреки всичко, това си е подход за напреднали. За мен инсулинът, хормона и другите медикаменти са просто набор от различни инструменти. Всеки човек има различни нужди и цели. Ако целта е да се премине на по-високо ниво, се използват по-различни инструменти. Ако целта, обаче е да се постигне прилично ниво, без преследване на върховете, тогава се придържайте към базовите, безопасни медикаменти и подходи и наблягайте на диетата и тренировките.
Мнението ти за IGF-1? Тези пептиди на растежния хормон са доста интересни.
-Абсолютна тъпотия. Загуба на време. Ако имаш за цел да задълбаваш в подобни детайли, то просто си объркал спорта. Стероидите и растежния хормон се използват от десетилетия в медицината. Но това са дизайнерски лекарства за растеж. Всичко тръгва от ъндърграунд псевдо химици, които приготвят тези субстанции в техните кухни или саморъчни лаборатории, като единствената им цел е да изкарат пари, от отчаяните хора, желаещи да постигнат някакви резултати. Професионалистите си използват старомодните тестостерон, дека, дианабол и инсулин в основния си период и включват соматотропин (растежен хормон) в състезателната фаза. Не забравяйте и факта, че те са професионалисти, защото са надарени, отдадени и се занимават с това от адски дълго време. Всеки, който твърди друго се опитва да ви продаде боклуците си.
Споменавате ъндърграунд продуктите. Очевидно не сте им фен.
-Ооо, не бих докоснал подобно нещо и от 100 метра. Толкова много се произвежда от улични банди и в 90% от случаите не е стерилно и хигиената е под всякаква критика. Как бих могъл да разбера дали е истинско? Друг проблем са дозите. Количестватат в медикаментите, закупени от черния пазар са в пъти по-малко, от колкото в аптечните продукти. Не се чудете защо има хора, които приемат такива субстанции, нямат резултати и в един момент взимат тройни дози за да забележат промяна. През 80-те години на предишния век, никой не беше чувал или мислил за предозиране, тъй като всички използваха истински продукти. Преди две седмици консултирах човек, който приемаше по 8 анадрола на ден. Това е лудост. Единствената причина, поради която спря, беше че започна да пикае кръв.
Звучи неприятно. Поне анадрола е бил истински.
-Възможно е. Но това е недопустим страничен ефект от стероиден цикъл.
Спомням си преди 15 години, как голям брой професионални бодибилдъри умряха или имаха сериозни проблеми зад сцената. Вярвам че това се дължи на диуретиците измежду другите медикаменти. Като подготвителен треньор какво препоръчваш?
-Това наистина бяха трагични времена за бодибилдинга и още една причина и доказателство, че всеки състезател има нужда от треньор. В периода преди да се излезе на сцена тялото е под огромен стрес в резултат на цикъла, тренировките и диетата. Като включим и диуретиците в схемата плюс недостатъчен воден прием в рамките на няколко дена, виждате сами какви могат да са последиците.
Ласикс ли е диуретика, който ти би избрал?
-Не и за моите момчета. Причината да се нарича Ласикс (Lasix), е че продължителността му е шест часа. Това е твърде дълго. На нас ни трябва нещо по-меко и с по-кратък ефект. Аз предпочитам калиеви диуретици – Алдактон. За съжаление, причината поради която хората злоупотребяват с диуретиците, е че преди състезание човек е много вероятно да не е на нивото, на което желае да бъде и настъпва паника. Ако не изглеждаш така, както би следвало да изглеждаш на самата сцена в деня на състезанието, седмица преди самото състезание, то ти си „прецакан“. Няма какво да направиш. Няма количество вода или диуретик, чрез манипулацията на които да успееш да „се оправиш“. Хората, обаче се паникьосват и започват да приемат Ласикс три дена преди състезанието. Тогава започват и проблемите – крампи и т.н. Ето тук се намесва знаещия и можещ треньор. Освен да може да подготви състезателите си отлично, да съумее да ги предпази и от тях самите.
Всичко това ми звучи като да отвориш кутията на пандора. Моля те, дай ми някакви знаци, по които да мога да различа кой треньор го бива?
-Първо е важно да видиш дали треньора ти прави всичко много сложно. Има предписания на треньори, които, след като ги видя, ме карат да плача. Грешката при начинаещите треньори, е че бъркат сложността със знанието. Ако нещата, които ви предписват или съветват ви звучат като квантова механика, то тяхната цел е да ви накарат да се чувствате много объркани и да ги наемате като треньори. Вторият белег е предозирането. Представете си ефекта на снежната топка, която колкото повече се търкаля, толкова повече сняг събира и расте. Ако предозирането с един медикамент даде страничен ефект, треньора ще ви посъветва да вземете медикамент, който да се справи с този страничен ефект и вероятно би предизвикал трети и т.н. Попадате в един омагьосан кръг. Разберете, че проблема не е в медикаментите, а в дозите.

Източник: t-nation
Превод: Мартин Димитров
Редакция: Тихомир Драгомиров

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Добави Коментар