Суроватъчен протеин и всичко за него

0

Може би всеки е чувал думата протеин, а вероятно минавайки край магазини за хранителни добавки или сайтове е виждал лъскавите опаковки на протеините на прах.. В тази статия ще ви обясним накратко какво представлява суроватъчният протеин, как се извлича, какви са ползите от него и има ли странични ефекти, както и кога да приемаме протеина на прах.
Суроватъчният протеин се произвежда от млечната суроватка, която се получава в процеса на производство на сирене и е една от белтъчните фракции, съдържащи се в прясното мляко. Около 20% от белтъчините в млякото са суроватъчен протеин, а останалите 80% казеинов протеин – друг вид протеин, който се усвоява продължително време нашето тяло.
Суроватъчният протеин е комбинация от различни видове глобулни протеинови фракции, всяка от които е съставена от различно групирани аминокиселини. Те са 10 вида, като 4 от тях преобладават – бета-лактоглобулин, алфа-лактоалбумин, говежд серумен албумин и имуноглобулини.
Чрез различни процеси на филтрация и пречистване от суроватката се отстранява доколкото е възможно лактозата, мазнините и всички останали примеси, за да стане основно суроватъчен протеин и вода. Най-накрая се отстранява водата, изсушава се и се овкусява.
Какви са ползите от приема на суроватъчен протеин
Протеинът на прах представлява хранителна добавка с високо белтъчно съдържание, което допринася за поддържането и растежа на чиста мускулна маса. Суроватъчният протеин доставя на организма лесни за усвояване белтъчини. Усвоява се бързо, без да се натоварва храносмилателната система, което го прави подходящ за консумация след тренировка.. Това е важно, защото ако спортувате активно се препоръчва дневен прием 1-2гр. белтъчини на телесно тегло, а набавянето само от твърда храна е трудно, а освен това може да създаде храносмилателни и други проблеми при някои хора. Това е причината суроватъчният протеин да присъства задължително в диетата на всички спортисти.
Суроватъчният протеин има уникален аминокиселинен профил. Той е с богато съдържание на верижно разклонени аминокиселини (известни още като BCAA) Левцин, Изолевцин и Валин – представляват есенциални (незаменими) аминокиселини, тъй като тялото не може да ги синтезира, затова е необходимо да си ги набавим от чужди източници – храна или хранителни добавки. Те са изключително необходими при силови натоварвания, тъй като ускоряват възстановяването, намаляват умората, предпазват от мускулен катаболизъм (анти-катаболен ефект), а освен това Левцинът стимулира синтеза на протеини (анаболен ефект) в клетъчната мускулатура.
Има ли странични ефекти суроватъчният протеин?
Протеинът се съдържа в много храни – яйца, месо, риба, ядки и др. Както при всички други продукти и съставки, отровата зависи от дозата. Лактозата в суроватъчния протеин е проблем за хора с лактозна непоносимост. От нея може да се получи излишно подуване в корема, задържане на вода, газове, стомашен дискомфорт – но това е строго индивидуално при всеки организъм. Естествено проблемът присъства при при по-евтините протеини, защото качеството на използваната суроватка не е на ниво. Затова ви препоръчваме да използвате само доказали се марки. Също така прекомерната консумация на белтъчини може да затрудни бъбречната и чернодробна функция. Все пак редовният, умерен прием на суроватъчен протеин няма никакви странични ефекти, освен ако нямате алергия или непоносимост към някоя от съставките.
Кога да приемаме суроватъчен протеин?
Бързата абсорбация на суроватъчният протеин го прави идеален за консумация по всяко време на деня, когато имате нужда от бърза доставка на аминокиселини, т.е. сутрин или най-вече след тренировка.
Как да изберем протеин под формата на хранителна добавка?
Съобразете източниците на протеин в зависимост от вашите нужди. Ако имате алергия или непоносимост към някоя от съставките и веществата, изграждащи суроватъчният протеин, потърсете максимално пречистен суроватъчен протеин изолат, растителен или телешки протеин.
Обърнете специално внимание на биологичния профил на протеина – дали съдържа всички пълноценни аминокиселини, съдържанието на въглехидрати, мазнини.
Погледнете също така подсладителите – най-популярните са Аспартам и Асцелуфам К. За предпочитане е да търсите хранителни добавки подсладени със Стевия.
И не на последно място, търсете добра цена съобразена с качеството на суроватъчния протеин. Предлагаме ви да разгледате Суроватъчен протеин Impact Whey със съдържание на над 80% протеин в доза(над 2гр. левцин в доза) и ниско съдържание на въглехидрати и мазнини. Протеинът е с висока биологична стойност и е един от най-продаваните протеини в Европа. Ако желаете да се сдобиете с този отличен продукт може да се възползвате от отстъпка 25% специално за Вас нашите фенове.За да се възползвате от отстъпката използвате Код:ПРОТЕИНИ25
И накрая да обобщим накратко…
-Протеинът е основен хранителен макроелемент с решаващо значение за всеки един спортист
-Протеинът е ключов ресурс на тялото ни, за поддържането и градежа на чиста мускулна маса
-Протеинът под форма на хранителна добавка представлява бърз и удобен начин да повишите дневния прием на белтъчини
В края на краищата, суроватъчният протеин е просто храна на прах – качествена и полезна храна, поради безброй причини, но все пак храна. Това не е магически прах, който ще преобрази тялото ви до неузнаваемост. В основата на всичко остава правилното хранене и тежките тренировки. Не се заблуждавайте по лъскавите опаковки и нереалистичните обещания на производителите – такива продукти са неоправдано скъпи и не предлагат нещо по-различно.

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , ,

Добави Коментар

Web Analytics