Всичко за Аминокиселините

0

Белтъчините са изградени от 20 вида аминокиселини, свързани помежду си с пептидни връзки – представляват градежния блок на протеина. Те са основни градивни елементи в човешкото тяло. В зависимост от вида на веригата, аминокиселините биват два вида – есенциални (известни още като незаменими) и неесенциални (заменими). Незаменимите аминокиселини са 8 на брой – Метионин, Треонин, Триптофан, Левцин, Изолевцин, Валин, Фенилаланин и Лизин – те не могат да бъдат синтезирани в нашето тяло, затова е необходимо да си ги набавим от чужди източници – храна или хранителни добавки. Останалите 12 аминокиселини, нашето тяло може да произведе, ако има нужда. Друга неесенциална аминокиселина, която е известна сред практикуващите тренировки е аргинин, тъй като увеличава напомпването и спомага растежа на мускулна маса. Освен това спомага за отделянето на растежен хормон от щитовидната жлеза, особено в комбинация с Оринтин – друга аминокиселина.
Друга популярна аминокиселина е Л-Карнитин. Тя играе важна роля при метаболизма на мазнините и понижаване на триглицеридите в кръвта. Подпомага процесът на превръщането на мазнините в енергия.
Аминокиселините са от ключово значение за възстановяването след тежки тренировки. Най-богатите храни на аминокиселини са естествено храните с високо съдържание на белтъчини – месо, риба, ядки, яйца, млечни продукти и др. Животинските източници на аминокиселини съдържат повече есенциални аминокиселини от растителните продукти и затова са по-добрият избор за набавяне от храна. Приетите от храната белтъчини се разграждат в кръвта до аминокиселини и чрез кръвта се разнасят до различни части на тялото, където те изпълняват своите функции.
Аминокиселините участват активно в процеса на растеж на мускулна маса.
BCAA или верижно разклонени аминокиселини – Левцин, Изолевцин и Валин са доста популярни сред всички фитнес маняци – във всеки фитнес има “нацепени батки” грабнали със себе си протеин или аминокиселини. Това съвсем не е случайно, защото както разбрахме аминокиселините са от ключово значение за нашия организъм, особено за спортуващите. Верижно разклонените аминокиселини (BCAA) са най-ефективни щом се отнася до възстановяване и растеж на мускулна маса. Освен това около 30% от мускулната тъкан се състои от тези аминокиселини. BCAA имат предпазваща мускулите роля – при тежки продължителни тренировки или при хранене с калориен излишък. Левцинът стимулира пряко мускулния растеж в клетъчната мускулатура. BCAA подобряват мускулната работоспособност, концентрацията, функционалната сила. Препоръчителната дневна доза се определя според килограми, физическа активност, цели, но все пак варира от 10гр. до 30гр. Препоръчва се да се консумират сутрин, преди, по време и след тренировка, както и вечер.
BCAA 2:1:1 (Левцин, Изолевцин, Валин) – Това е най-старата, изследвана и ,може да се каже, утвърдена комбинация. Изследванията около нея са за мускулен протектор.
BCAA 4:1:1(Левцин, Изолевцин, Валин) – Това е втората по разпространение формула, увеличената доза левцин е за да се стимулира mTOR сигнален белтък-ензим, отговорен за кодирането на мускулния растеж и възстановяване, за спад в апетита и отделно да се стимулира инсулиногенно действие.
Глутамин (известен още като Л-Глутамин) – представлява неесенциална аминокиселина, тъй като се синтезира от различни органи на организма. Тя участва в безброй биохимични реакции в организма. Л-Глутамин е основна градивна част от скелетната мускулатура, участва в изхвърлянето на метаболитните отпадни продукти, стимулира секрецията на растежен хормон, предпазва от мускулен катаболизъм, изгражда чиста мускулна маса, подсилва имунната система, подобрява съня, подобрява нивата на кръвната захар, спомага за хидратирането на мускулните клетки и др. Също като BCAA, Глутамин е един доста популярен продукт сред всички спортуващи, заради многобройните му ползи за организма. Приемът на Глутамин под формата на хранителна добавка драстично подобрява процесите на възстановяване и предпазва от мускулен разпад. В зависимост от физическото натоварване и хранителният режим, дневният препоръчителен прием на Л-Глутамин е между 0,2 и 0,4гр. на телесно тегло дневно – сутрин, преди, след тренировка и преди лягане. Глутамин се предлага на таблетки и прах, но както при повечето суплементи – формата на прах е доста по-изгодна, затова я препоръчваме силно. Не са установени странични ефекти от високи дози Л-Глутамин. Поради участието си в безброй процеси в организма, суплементиране с Глутамин никога не е излишно и никога не е достатъчно.
Ако тренирате усилено, то суплементирането с протеин или аминокиселини (BCAA) и глутамин е задължително, ако искате добро възстановяване и растеж на чиста мускулна маса.
И не на последно място, търсете добра цена съобразена с качеството на аминокиселиният продукт. Предлагаме ви да разгледате предложението на Myprotein Ако желаете да се сдобиете с този отличен продукт може да се възползвате от отстъпка 15% специално за Вас нашите фенове.За да се възползвате от отстъпката използвате Код:MUSCLEDAMAGE15

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , ,

Добави Коментар