Защо задържаме вода и какво можем да направим?

0

Хормонален дисбаланс или прекалено много естроген иначе казано консумирали сме храна или питие, което води до задържане на вода Жените сме особено податливи на задържане на вода поради хормонални колебания по време и преди цикъл. Отокът най-често се случва при глезените, стъпалата и краката като цяло. Но може да бъде в краката и корема в седнало положение и подуване на лицето и клепачите в легнало положение. При тези отоци има голяма разлика в теглото сутрин и вечер.

Добавете магнезий Понякога появата на отоци може да се дължи на дефицит на минерала магнезий. Експертите обясняват, че трябва да се започне с 200 мг по 2 пъти на ден. Все пак се консултирайте със специалист. Масажи Масажирайте редовно краката си, като започвате от пръстите в посока към ханша. Така ще засилите кръвообращението. Използвайте масла, които хем ще подпомогнат лимфодренажа, хем ще оставят кожата ви мека и дори ще намалят целулита. Можете да заложите на бадемово масло, смесено с малко масло от грейпфрут. Спортувайте Друг задължителен момент е да се движите повече. Това спомага за подобряване на кръвообращението. Можете да изберете йогата, тъй като определени асани тонизират перфектно кръвоносната система. Пийте вода Няма да учудим никого, ако кажа, че трябва да пиете много вода.. Можете да освежите своята напитка като добавите резени краставица и лимон и си набавите така популярните ДЕТОКС шишета.

Към естествените диуретици спадат кафето, зеленият чай и въобще чайовете, какаото – поради наличието в тях на кофеини теобромин. Но все пак не трябва да се прекалява с напитки, съдържащи кофеин, за да не възникнат проблеми с нервната и сърдечно-съдовата система: нервност, безсъние, аритмия и т.н. Билки като гръмотрън, ветрогон и златна пръчица са с доказано мощен диуретичен ефект и значително подпомагат увеличаването на отделената урина, като по този начин елиминират водната задръжка. Те не бива да се ползват безконтролно и постоянно, тъй като могат да предизвикат отрицателни последици: рязко понижаване на кръвното налягане, стомашни киселини и др. Един от най-полезните естествени диуретици са листата от бреза. Диуретичният ефект на листата от бреза е недопускане на водна задръжка под кожата, а това е една от основните причини за образуването на целулит. Билката стимулира и кръвообращението, като по този начин съдейства за елиминацията на отпадните метаболити. Интересен естествен диуретик е гуараната. От една страна е нежен стимулант, който помага при умора, разгражда млечната киселина, образувана в резултат на мускулен стрес, а от друга действа диуретично поради наличието на гуаранин (натурален кофеин), теобромин и теофилин. Но помнете, че гуараната в чист вид съдържа повече кофеин от кафето и чая. Когато отоците не са много тежки или са инцидентни, могат да се използват по-меки естествени диуретици като анасон, бъз, хвойна, магданоз,коприва, целина, листата от малина. От плодовете с по-силно изразени диуретични свойства са: диня, пъпеш, круша, череша, ябълки, мандарини. Особено добре действат пресните плодове, когато се консумират сутрин на гладно. Да не забравяме тиквата, която е един значително силен диуретик, а едновременно с това е и изключително полезна за прочистването на целия организъм. Преди да посегнете към Фурантрил (Фуросемид), Манит, Амферен или какъвто и да е друг мощен диуретичен медикамент, помислете, че можете да си помогнете с нещо много по-леко и по-приемливо за вашия организъм. Разбира се, естествените диуретици действат по-бавно, но няма опасност да нарушите минералния баланс в организма. А ако се налага прием на лекарствен препарат, нека той бъде изписан от лекар след установяване на причините за задържането на вода в организма.
Автор: Ралица Ламбова

Share This Post
Categories:
Tags: , , , , , , ,

Добави Коментар