Истината за женския потенциал

Съдържание

1. Най-големият страх на повечето жени 


2. Женска физиология


3. Еволюционно развитие


4. Женски потенциал


5. Жените с „мъжка“ професия

1. Най-големият страх на повечето жени 


Много често в моята практика ми се случва да чувам следните думи:

„Ама нали няма да стана много мускулеста?“

„Искам да съм слаба, а не с бедра като на мъж“

„Искам стегнати ръце, но не много“

„Искам да съм слаба и да имам повдигнато дупе“


Повечето жени ги е страх да развиват мускулите си, а в следващия момент искат да изглеждат като фитнес модели, които от своя страна се стремят да развиват мускулите си. Хмм,....парадоксално?


Първите две снимки са на фитнес модели, които са отдадени на това, което правят и го правят всеки ден от години. Реших да ви ги покажа точно тях, защото напоследък е много модерно да „следваме“ различни фитнес модели в социалните мрежи. Това от своя страна не е лошо, но създава една много грешна представа в повечето жени как всъщност се постига такава „перфектна“ форма или дори понякога и огромен страх от това да тренират, гледайки инстаграм профили на жени с много добре развита мускулатура. Повечето жени искат да изглеждат като фитнес модела Емили Скай:

- повдигнато дупе

- „стегнати“  ръце (без да се тресе кожата в областта на трицепса)

- стегнати бедра

- плосък корем.


Същите тези жени обаче не искат да развиват мускулатурата си!


Познайте! Емили  е мускулеста!


Ние не сме наясно изцяло с начина ѝ на живот, но на снимката се вижда 5-годишната ѝ трансформация и покачените 10 кг за периода.

Избрах да ви покажа Емили, защото тя е пример за тези, които ги е страх да развиват мускулния си потенциал и да тежат повече отколкото са си мислили, че трябва да тежат.

Вторият пример, който избрах да ви покажа е страхът нa повечето жени, а именно да не се събудят един ден и да изглеждат като фитнес модела Дана Линн Бейли само защото са отишли 10 пъти във фитнес залата.

Важно е да се знае, че тя е професионален състезател в Американската федерация по бодибилдинг и фитнес (IFBB) в категория physique category


Искам да подчертая, че не сме наясно на 100% с подготовката ѝ, но във видеото може да видите нейното развитие в годините.  Повечето жени смятат,  че с няколко тренировки във фитнеса и няколко клека само с лоста ще развият до такава степен мускулатурата си, че могат да се явят на състезание тежка категория. Ако това беше истина, на състезателите нямаше да им отнема толкова време и дори нямаше да прибягват  до стероиди.


От опит забелязвам, че едно от основните препятствия, които пречат на повечето жени да развият потенциала си е нереалистичната представа как всъщност се случва този процес. 


Нека навлезем малко по-подробно в темата.

2. Женска физиология

Това е една тема, върху която доста време размишлявах как да опиша и дали въобще има смисъл да навлизам в дълбоката анатомия. Все пак има няколко неща, които всяка жена трябва да знае.


На първо място е важно да се знае, че количеството мускули, които една жена може да развие, се базира на няколко основни фактора. В основата са генетичните фактори и тук голяма роля играят нивата на репродуктивните хормони — естроген, прогестерон и тестостерон. Тестостеронът и естрогенът играят положителна роля в моделирането на мускулите, а прогестеронът — по-скоро негативна чрез редица механизми.


Пренаталното хормонално излагане на жената в утробата на майка ѝ е определящо за по-късната ѝ визия и мускулен потенциал. Най-често структурата на жената се разделя на две основни — мъжка и женска. 


Жените с мъжка структура са били изложени на по-високи нива на тестостерон. Те поддържат по-нисък процент на подкожни мазнини, имат по-изразена  мускулатура, развиват я по-бързо и имат по-висок потенциал , който въобще биха могли да достигна  в живота си. Разликите в нивата на тестостерон между жените пряко прогнозират количеството мускули и сила, които биха могли да развият от силовата тренировка [ 1 ].


Но така или иначе по природа жените са с по-ниски нива на тестостерон спрямо мъжете. При повечето жени нивата на тестостерон са около 1/15 (варират от 1/10 до 1/30) от нивата на мъжете. В цифри това изглежда горе-долу така: при повечето мъже нивата на тестостерон са около 545 ng/dL (нивата варират между 280-1100 ng/dL), докато при повечето жени тези цифри са между 25-35 ng/dL (нивата могат да варират между 15-70 ng/dL) [2]


Поради ниските нива на тестостерон, жените започват с по-малко мускулна маса, развиват я по-бавно и имат по-малък потенциал за общото количество мускули, което изобщо могат да развият в живота си спрямо мъжете. В отговор на силови тренировки, жените развиват подобен процент на мускулите като мъжете, като сумата е просто по-малка в абсолютно отношение, поради стартирането с по-малки количества мускулатура.


Реално жените имат същия потенциал за мускулно развитие, както мъжете в процентно съотношение, но физиологията ни е различна [ 3 ] [ 4 ]. Наличието на менструален цикъл при жените е едно от основните неща, което ни различава от мъжете и хормоналните промени по време на месечния цикъл са един от основните фактори процесът на натрупване на мускулна маса да става в пъти по-бавно и да не е линеен процес [ 5 ]. 


Повечето части в мъжкото и женското тяло са идентични във физиологичен смисъл. Под микроскоп женската кост е същата като мъжката по отношение на клетъчната ѝ структура, но тя  просто не е толкова плътна. Мускулът на жената е почти идентичен с този на мъжа по отношение на клетъчната му структура, но е по-малък. Сърцето на една жена, белите дробове и т.н. са идентични в клетъчната структура, макар и по-малки. Разбира се, има ясни разлики, които се появяват по отношение на относителните количества мазнини, мускули, гениталии, нива на хормони и т.н. Това, което силно ни отличава от мъжете, освен наличието на месечен цикъл, е и стартовата ни позиция. Мъжете по природа имат повече мускулна маса и сила от жените [6].


Друго основно различие между мъжете и жените е нивото на витални мазнини в тялото. При мъжете те са 2-4%, а при жените от 10-13% [7]. Ние по природа живеем по-добре с повече мазнини и тялото ни трудно се разделя с тях. Една от основните причини да не се мобилизират и изгарят мазнините в областите, които не ни харесват, е наличието на малък мускул там. Сигурна съм, че всички сте виждали слаби на пръв поглед жени с целулит по ръцете и бедрата. Ето още една причина да се фокусираме не върху това колко мазнини имаме, а върху това как да развиваме мускулатурата си.  


На база всичко казано до сега, трябва да сме наясно, че дори и да сме изключително постоянни в адекватния прием на протеин, подходяща диета с цел покачване на тегло и редовни мускулни стимулации с тежести, пак ще ни е трудно да образуваме дори и 0,500 гр мускулна тъкан (това разбира се е строго индивидуално). Това може да се случи дори в рамките на 6 месеца, което означава, че покачването на общото количество мускулна тъкан с 1,5 кг може да ни отнеме повече от година.


От друга страна, загубата на мазнини може да протече в пъти по-бързо и в края на една календарна година жената може да е загубила близо 10 кг мазнини + излишна вода и да е натрупала около 5 кг мускулна тъкан (тези стойности са индивидуални). Такава разлика на кантара обаче няма да е особено задоволителна (10 - 5 = само 5 кг разлика на кантар), но в действителност визията да се е променила значително. 


3. Еволюционно развитие

Модерният свят и светът, към който сме генно адаптирани

През последните години антрополозите отдават особено внимание на тъй наречените женски ловци-събирачи (female hunter-gatherers) и тяхната роля в хабитатите [8]. В повечето хабитати първобитните жени са били основните „доставчици“ на храна. Ако трябва да определим със сегашните си разбирания какво означава това, можем да го оприличим като много тежка всекидневна физическа работа. Тяхната роля в хабитата се е свеждала до вървене, понякога с часове, и носене на различни предмети, в които са се пренасяли храна, вода и дърва за огрев. Тяхна отговорност е било сглобяването на подслон и одирането на плячката. Много често им се е налагало да изнасят убитата плячка извън лагера, което е било пряко свързано с копаене, катерене и носене на тежки предмети. Успоредно с тези усилия, на първобитните жени им се е налагало да носят и децата си на ръце или на гръб, понякога на дълги разстояния, и докато детето навърши 4 години, изминавайки около 3000 мили (над 4000 км) в този период.


От друга страна, модерният начин на живот изцяло е поел в другата посока. От силно активен начин на живот, изискващ висок енергиен разход и изпълнение на ежедневните ни задачи предимно на открито, към заседнал начин на живот в затворени пространства, предполагащ нисък енергиен разход.


P.S. Съмнявам се, че женските ловци-събирачи са изглеждали като красивата Ракел Уелч, но аз лично нямам информация за жени с наднормено тегло, живеели в пещери.

Сега сигурно ще си кажете : „Добре де, ама аз върша толкова много неща през деня, че вечер съм просто смазана. Сутрин ставам, оправям себе си, децата, приготвям закуска за всички, водя децата на детска градина, после отивам на работа, след работа пазарувам, прибирам децата, готвя, чистя, оправям, сервирам, отсервирам, мия чинии, преспивам децата и заспивам пред телевизора изморена.“

Всичко това най-вероятно се отнася за повечето жени или поне от опит мога да кажа, че съм го чувала хиляди пъти. Но след всичко описано по-горе никъде не се споменава, че активността през деня е била свързана с извървяване на дълги разстояния пеша, копаене, катерене, вдигане на тежки предмети или животни от земята и носенето им извън дома. 

Всъщност, ако се замислите, доста голяма част от времето си прекарвате на едно място, в една позиция (главно седнали) и предимно в затворени пространства. Дори и да тренирате по 1 час на ден, това пак не означава, че не сте в графа „заседнал начин на живот“. Истината е, че доста малко жени тренират повече от 3 пъти в седмицата, което в по-честия случай това са само 3 часа в една седмица от 168 часа.

Незнайно защо жените доста ги е страх от редовното натоварване и вдигането на тежести въпреки, че в ежедневието си те постоянно носят тежки багажи.

Направете си експеримент и премерете теглото на дамската си чанта плюс нещата, които носите всеки ден с вас (лаптоп, папки с документи, детето и др). Само дамската ви чанта сигурно ще тежи около 5-7 кг. Като добавите и лаптопа си – около 2-3 кг и покупките от магазина – 2 кг домати, 2 кг краставици, 2 кг месо + още.....мисля, че ви стана ясно!

Защо тогава жените ги е страх да работят с тежести при положение, че са го правили векове наред и продължават да го правят несъзнателно всеки ден?

4. Женски потенцал

Според вас страхът в жената да развива потенциала си дали има общо с предразсъдъците на обществото, насаждани от векове?

Повечето изследвания се правят върху мъже, защото има повече мъже в спорта, отколкото жени [13],[14]. В едни от първите изследвания върху жени или такива, в които се сравняват с мъже, резултатите от проучванията са били под въпрос, поради сложността на женската физиология, свързана с наличието на месечен цикъл и варирането на нивата на хормоните в различните фази [15].


„В едни от първите направени изследвания не се е обръщало внимание на промените в тялото на жената по време на различните фази.“ – споменава д-р Лайл Макдоналд в неговата книга „Women’s book“. (Chapter 1: Introduction to Women's Physiology, Scientific Research: Part 2, page 2)


Имайки предвид, че няма „нормално“ протичащ цикъл нито при една и съща жена всеки месец, а още по-малко при две различни жени, това прави изследванията върху жени доста сложни и трудни за проследяване и уеднаквяване. Има фази, в които жените, подобно на мъжете, може и да отговарят еднакво на условията, в които са поставени, но в други може резултатите да са коренно различни. Ако не се вземат предвид тези състояния, е възможно да се запишат неправилни заключения.


От друга страна, изследванията при мъжете се случват в пъти по-лесно. Те имат един репродуктивен хормон, който се променя много малко в дните. Докато се контролират няколко променливи, например времето през деня, в което се прави изследването, дали са яли или тренирали, мъжете могат да бъдат изследвани всеки ден от месеца [16].


Оказва се обаче, че жените всъщност не са толкова назад като резултати от мъжете в световен мащаб. В повечето спортове, на елитните нива, представянето на жените е само с около 8-10 % под представянето на мъжете. При бягането на дълги разстояния и плуването в студена вода, жените показват по-добро представяне от мъжете.  Може би защото жените имат по-добра толерантност към студа и топлината, отколкото мъжете [17] [18]. 


Съвсем логично в  мен възниква следният въпрос:

Кои са причините жените да не развиват мускулния си потенциал?

Селектирала съм 3 основни причини, с които съм се сблъсквала, както в работата си с жени, така и в литературата. Най-вероятно има и още, но нека се фокусираме върху тези три и се замислим дали всъщност ние не попадаме в някои от тях:

Сексизъм (sexism)

Аз лично бих поставила на първо място предразсъдъците на обществото, които са вменявали, умишлено или не, че мъжете са превъзхождащия пол. Не бих искала да навлизам във водите на сексизма, но всички знаем за обществените разбирания, че жената трябва да си стои вкъщи, да поддържа домакинството и да отглежда децата. Тя няма място в света на мъжете или по-скоро е прието, че не може да се справи достатъчно добре в него, още по-малко да се състезава и да развива мускулния си потенциал. Припомнете си примера с Бостънския маратон от 1967 г. 

Грешна представа за мускулно развитие

Наблюдавайки жените, с които съм работила и работя, според мен има много голяма доза вътрешна настройка и грешна представа за това как въобще се образуват мускули. Тази представа кара по-голямата част от жените да прекарват времето си във фитнеса по кардио уредите.

В обществото има един стереотип, че тежестите са за мъжете и че жената не трябва да вдига тежко. Дори и да има жена, която да тренира с тежести, то тя се смята за откачалка и хората започват да се притесняват за нея, защото ще заприлича на мъж. Страхът по една или друга причина често закотвя тренировката на жената на едно и също място с едни и същи тежести и упражнения, което само по себе си не може да доведе до развиване на мускулен потенциал.


Тренират като мъже

Жените, които действително тренират с тежести въпреки стигмата, често тренират като мъже или биват тренирани от мъже, които тренират други мъже и базират работата си с жената спрямо опита си с мъжете. Повечето мъже треньори не правят разлика между мъжка и женска физиология като изключват фактора месечен цикъл и промяната на хормоните в рамките на седмици. 

Тук искам да добавя, че няма специални и магически упражнения само за жени или само за мъже. Има структурна специфика, генно предразположение, приоритетни мускулни групи, тренировъчно програмиране и др.

5. Жените с мъжка професия


Стигнахме и до най-любимия ми момент от статията, а  именно живия пример или както аз обичам да го наричам — добрия пример. В тази част от статията ще ви запозная с 4 красиви жени с мъжки професии — пожарникар, полицай, моряк, военен.


Защо реших да напиша тази статия свързана с женския потенциал?


Защото искам жените да се събудят и да спрат да се подценяват и да се страхуват - от храната или от тренировките с тежести.


Годините ми прекарани в залата ме научиха да слушам хората и най-вече жените, с които съм имала честта да работя. Много от тях са приели факта, че телата им вече не са същите като преди няколко години и не могат да променят това, каквото и да правят. Има и такива обаче, които според мен могат да бъдат пример и те да са онова моторче, с помощта на което нещата могат да се задействат.  


Зададох няколко въпроса на всяка една от моите участнички и искам да ви споделя, че и четирите подходиха изключително отговорно и бързо на зададените им от мен задачи. Нямаше излишни обяснения, колебания или забавяне на нещата, които ми трябваха от тях. Вероятно тази им отговорност се дължи изцяло на начина им на живот и в частност професията им, но това да бъдеш отговорен към себе си и към другите не е лесно. Ако не го имаш по природа, то тогава трябва да работиш в тази насока и, като всяко друго нещо, да изграждаш здравословни навици и в тези отношения : 


 „Отговорността не трябва да е нещо, което сте само по време на работа....Трябва да е качество, което сте развили с времето и което кара нещата да се случват по по-ефективен и организиран начин, и ви дава възможността да бъдете най-добрата версия на себе си , която може да бъдете.“  [19]

                                                                               

                                               psychologist Nicole Martinez, Psy.D., LCPC 


Поради липсата на определени навици, оправданията са станали част от нашия живот. Хората са склонни да търсят вината и отговорността за случващото се винаги във външни фактори и отлагат собствената си промяна, намирайки извинения за всяко нещо и обяснения защо не може да се случи.


Ако искате визуална и здравословна промяна, първо променете вътрешната си нагласа към живота:


Но стига толкова приказки. Време е да ви запозная с моите 4 амбициозни, красиви, сексапилни, оправни, отговорни, креативни и активни майки с мъжки професии. И понеже повечето жени смятат, че не могат да подобрят телата си, защото са раждали, ще ви спомена, че и четирите са с малки деца. 


Като една типична жена и треньор силно ме интересуват няколко неща:

* Какви са хранителните им навици

* Какво и колко често тренират

* Как се справят с хормоналната нестабилност преди цикъл и имат ли конкретни физически неразположения преди и по време на цикъл

* Как се справят като жени в едни типично мъжки професии и дали  са успели да заслужат доверието на колегите си мъже


Надя Трифонова

майка на 1 дете и инспектор в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“,  град Стара Загора

С Надето се засичаме вече 4 години на спортния фестивал в Албена - We love aerobics. Оказа се, че сме кандидатствали по едно и също време в Академията на МВР, но мен ме скъсаха на психологическия тест, но това е друга тема!


Надето винаги ми е правила впечатление, че е изключително активна и енергична личност. Ако я видите на живо е възможно и да не предположите, че тя е майка и има малко момче. Както се казва на жаргон — тя е цялата на преса! Как да предположи човек!Как избра тази професия?


"Преди да кандидатствам в Академията на МВР през 2004 г. (когато завърших средното си образование) разбрах, че в периода на обучение там се практикуват плуване, водно спасяване, алпинизъм, ориентиране и други интересни за мен спортове и така везните натежаха към Академията на МВР. Идеята да се занимавам с нещо по-различно ми допадна и до ден днешен не съжалявам за избора, който направих."


"Почти всеки ден успявам да отделям по 1 час на ден за различни тренировки. Предпочитам високоинтензивни интервални тренировки, а в пожарната в Стара Загора също разполагам с оборудвана фитнес зала, където мога да поддържам формата си. Професията ни е такава, че всяка година трябва да полагаме физически изпити и това ми помага да се справя безпроблемно с тях.

В общи линии при силната натовареност на работата ми и тази с тренировките, ми е необходима силна храна и затова се стремя да си осигурявам нужните хранителни вещества. Когато нямам възможност да си приготвя храната предварително вкъщи, обядвам навън, като не се ограничавам в количествата, а главно в комбинирането на храните. Избягвам да смесвам различни видове храна и откакто се придържам към това правило тялото ми реагира положително. Разбира се всеки има своите слабости, а моето е сладкото… Трудно успявам да устоя на изкушението.

Професията ми по никакъв начин не влияе на „справянето с ежемесечните неразположения". Само веднъж досега ми „върза тенекия”, но тогава се появи новината, че очаквам най-голямото чудо в живота ми - сина ми Йордан.  Има и тежки месеци, но както аз съм свикнала с обкръжението на мъже в работата и мъжките разговори, така и те са свикнали с моите настроения и синдроми и ме щадят хахах"


Как се справяш в работата си, в която преобладават мъже?


"Ние сме един екип и всеки разчита на другия, независимо дали си мъж или жена и още с избора на професията всяка една жена в нашата система трябва да е била наясно, че ще бъде наравно с мъжете. При мен има и бонус, че прекия ми началник е жена и заедно сме сила ."


Мъжете уважават ли мнението и уменията ти?


"Всеки един от нас е професионалист с определени умения и знания, независимо от пола. Разбира се в спора се ражда истината и когато има различни мнения по даден служебен въпрос, никой не се притеснява да ги изкаже, обсъждаме ги заедно и стигаме до единодушие. Жените сме силни в определени неща, мъжете в други…Както казах да бъдеш пожарникар означава да бъдеш отборен играч, а само група от хора не прави екип. Екипът се формира с взаимно разбирателство, приемане на чуждото мнение и постоянно самоусъвършенстване. Все пак това зависи от нас самите и от организацията вътре в екипа и ако ние не си направим средата за работене „приятна и успешна” няма кой да го направи за нас."


"Колкото по-рано излезеш от зоната си на комфорт, толкова по-рано ще разбереш, че всъщност не е била толкова комфортна."

Елица Атанасова 

майка на 1 дете и инспектор в "Охранителна полиция" към МВР град Пловдив

"Не зная как избрах Тази професия. Може би тя избра мен, когато бях много малка. Имаше един филм с една много щура полицайка на име Линда, която владееше карате. Покойният ми дядо ме оприличаваше на нея и все казваше, че ще стана като нея. Може би така в съзнанието ми е останало и впоследствие формирало някакво желание. Но никой като вече девойка не ме е насочвал, или насилвал да осъществявам тия си детски мечти. Просто направих този избор в един момент, кандидатствах в Академията на МВР и така! Не съжалявам и не съм съжалявала до днес за избора си..."

"Като майка и домакиня нямам много време за интензивни и супер редовни тренировки. Освен това често се случва плановете ми да бъдат служебно нарушени, така че... Сутрин преди работа упражнения вкъщи, фитнес в обедната почивка и вечер народни танци. Както с тренировките, така и с храненето не мога да си позволя „план“, поради заетостта си. Но спазвам няколко прости правила. Не пия вода 30 мин. Преди хранене и по време и 40 мин. След хранене. Спазвам Великденските и Коледните пости, като време освен за духовно, но и телесно пречистване. По време на тях се чувствам най-жива и пълна с енергия и здраве. Избягвам готовите храни. Хапвам сладичко за компания на дъщеричката си, но не прекалявам. Не спазвам диети и не се подлагам на мъчения. Просто ям колкото да се нахраня. Предпочитам постни ястия, но не съм вегетарианец. Просто получавам от тях това, от което се нуждая. Предпочитам да хапвам по-често, отколкото по-голямо количество, или да стоя гладна. Ядки, сушени плодове вместо вафли. Почти не пия газирани напитки. Но и не се лишавам от нищо."


Как се справяш с женските неразположения в месеца ?


"Справям се по мъжки. Тихо и незабележимо. А и не бих могла да си позволя разни изблици на „женски“ неразположения, особено когато съм заобиколена от толкова мъже в службата. Не бих казала, че имам предменструаен синром. Ако усетя някакво напрежение, го лекувам с танци."


Обичаш ли да се гласите, когато излизаш?


"Обичам да се кипря, разбира се! С времето това стана по-скоро повече, за да доставя удоволствие на себе си, отколкото да се харесам на околните. Според настроението, ситуацията ... винаги имам нещо подходящо в гардероба, в което да се чувствам и удобно, и женствена."


Мъжете уважават ли мнението и уменията ти?


" В тази сфера, за да бъде ценено мнението на една жена, тя трябва да се е доказала двойно повече като професионалист, отколкото би се наложило на всеки един мъж. Трябва деликатно да подчертаеш женските си достойнства и категорично и безкомпромисно да заявиш мъжките си такива. И да. Смятам, че ме уважават и зачитат мнението ми. Спорим често, разменяме реплики, обменяме опит и решаваме заедно. Няма сръдни. "
"Нашата работа изисква да се справяш перфектно, защото има хора, които разчитат на теб – граждани и колеги. Ако днес не успееш да си перфектен, утре ще дадеш повече. Аз се състезавам със себе си. Всичко се помни. И хубавото, и лошото. Зависи на кого какво му се иска да чуе. Но най-интересни и запомнящи са ми реакциите на хората. Тях помня най-ярко. Особено, когато съм помогнала.""Аз съм това , което съм заради себе си! Но благодаря и на тези, които ми казаха, че не мога!"


Това какъв си като човек зависи изцяло от теб и от изборите , които правиш или не правиш. Да живееш пълноценен живот е изцяло в твоите ръце!

Гергана Стойнова

 майка на 2 деца и "Заместник-началник на щаба" на военно формирование от Военноморските сили на Република България

Как избра тази професия? 


"Като цяло винаги съм избирала мъжки професии още от средното си образование, но да бъда военноморски офицер - баща ми ме насочи и ми обясни предимствата и недостатъците. И така днес съм горда и със звание капитан-лейтенант и съм му много благодарна, че е бил до мен и ми е дал правилен съвет."
Въпреки работата си и ангажиментите около двете й прекрасни момиченца тя намира време да спортува, да излиза с приятелки и да се грижи за себе си. 


"Нормално е да обичам да се глася, когато излизам и според мен всяка жена обича да изглежда добре по всяко време на деня! В извън работно време посещавам тренировки по аеробика. Хранителният ми план на ден включва: плодове, зеленчуци, месо, тесто, сладко всичко което обичам да готвя, но вечерям задължително до 18:30 ч. само салата. Нямам никакви проблеми с женските неразположения в месеца по време на работата и като цяло ." Нейният девиз е : "Единствената граница си ти самия!" и ако се замислите е точно така. Единствено вашите мисли, нагласи и възприятия са оново, което могат да ви спрат да развивате себе си. 


Мими Асенова

майка на 2 деца и оператор във Военновъздушните сили на Република България

Мими я познавам от няколко години. Тя беше моя клиентка в груповите ми занимания и винаги е била изключително дисциплинирана и енергична. Винаги съм й се възхищавала на гена, който има. Бедрата й са страхотни, а аз се боря като грешен дявол за такива бедра, но и това е друда тема!


За съжаление Мими не можа да ми отговори на няколко въпроса, просто защото информацията е секретна, но все пак успях да изкопча малко интересни факти за начина й на живот и типично женската страна на нещата. Как избра тази професия?


"Детска мечта! Мечта ми беше да служа за родината, да пазя България.  Баща ми ме е научил на чест, достойнство, родолюбие, почтеност, любов.  Да е горд баща ми най - вече!""Тренирам за удоволствие, за тонус за това, че се зареждам с позитивизъм и с енергия. Тренировките ми са начин на живот и гледам да ходя през ден. Храня се с нещата, която обичам и не спазвам диети."


"Както в спортуването, така и в храненето-просто отдаденост и любов. Ограничения -да, диети -не! Газирано не пия от поне повече от 10 години. Алкохол много рядко и по повод. Позволявам си сладолед, шоколад, кекс, баници.. удоволствия, от който човек има нужда. Просто избирам да си ги правя аз. Никой не е казал, че удоволствието е забранено. Приготвянето на закуската, обяда, десерта на вечеря е удоволствие.  Изборът е мой. Принципа е не е само здравословно, а и полезно."
  

Как се справяш с женските неразположения в месеца ?


"Като всяка уважавана жена, трябва да се справим и с това и на работа. Просто тялото ти свиква на всичко. "


Обичаш ли да се гласиш, когато излизаш ? Повечето жени ще си помислят, че понеже си военен си свикнала винаги да си строго облечена и без грим.


"Обожавам да съм сред хора и да се забавлявм, гласенето ме зарежда и ми вдъхва повече самочувствие и позитивизъм. "


Как се справяш в работата си, в която преобладават мъже ? 


"По скоро вече в армията има доста жени, борещи се рамо до рамо с мъжете. Работата ни изисква да не правим разлика.  Жените в армията са се доказали и мъжете ни уважават и ценят. Да служиш в българската армията не е за всеки, трябва да идва от сърцето""Всичко на този свят се крепи на една единствена дума - Желание!  Искаш ли нещо - правиш го! Всичко останало са оправдания!"

Използвани изочници:


[1]. Neuromuscular adaptations and serum hormones in women during short-term intensive strength training. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1555555


[2]. What causes high testosterone in women?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321292.php


[3]. The natural muscular potential of women

https://bayesianbodybuilding.com/natural-muscular-potential-women/


[4]. Muscle size responses to strength training in young and older men and women

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11890579?dopt=Abstract


[5]. КАК ЖЕНАТА ДА ОПТИМИЗИРА ТРЕНИРОВЪЧНАТА СИ ПРОГРАМА И ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ СПРЯМО МЕСЕЧНИЯ СИ ЦИКЪЛ

https://www.wnesstv.com/kak-zhenata-da-optimizira-trenirovachnata-si-programa-i-hranitelen-rezhim-spryamo-mesechniya-si-tsikal/


[6]. Similar muscle protein synthesis rates in young men and women: men aren't from Mars and women aren't from Venus

https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00354.2012


[7]. Assessment and Interpretation of Body Composition in Physical Education

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07303084.2006.10597907?journalCode=ujrd20#.VK0dCHtvDVI


[8]. Female subsistence strategies among Ache hunter-gatherers of Eastern Paraguay

https://link.springer.com/article/10.1007/BF01531086


[9]. Exercise Like a Hunter-Gatherer: A Prescription for Organic Physical Fitness

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0033062011000648


[10]. "Gender Differences in Metabolism." Edited by Mark Tarnopolsky. (1999) 

https://books.google.bg/books?hl=bg&lr=&id=sTJPYiBXBicC&oi=fnd&pg=PA1&dq=%22Gender+Differences+in+Metabolism.%22+Edited+by+Mark+Tarnopolsky.+(1999)+CRC+Press:+Boca+Raton,+FL.&ots=cjHKSQZqRf&sig=_GAB7hcyFIWCVdsQ-KKp2ho9RS8&redir_esc=y#v=onepage&q=%22Gender%20Differences%20in%20Metabolism.%22%20Edited%20by%20Mark%20Tarnopolsky.%20(1999)%20CRC%20Press%3A%20Boca%20Raton%2C%20FL.&f=false


[11]. Kathrine Switzer: Running Gave Me The Courage To Try New Things

http://www.wbur.org/cognoscenti/2018/04/16/boston-marathon-kathrine-switzer


[12]. Behind The Photo That Changed The Boston Marathon Forever

https://deadspin.com/behind-the-photo-that-changed-the-boston-marathon-forev-1698054488


[13]. Sports Sponsorship and  Participation Rates Report 

http://www.ncaapublications.com/productdownloads/PR1314.pdf


[14]. Where are all the female participants in Sports and Exercise Medicine research?

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17461391.2014.911354#.VLO87XtvDVJ


[15]. Menstruation (Menstrual Cycle)

https://www.medicinenet.com/menstruation/article.htm#menstruation_facts


[16]. Why is the testosterone level high early in the morning?

https://www.quora.com/Why-is-the-testosterone-level-high-early-in-the-morning


[17]. Gender and performance in athletics.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7481915


[18]. Women and Men in Sport Performance: The Gender Gap has not Evolved since 1983

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761733/


[19]. 11 Habits Of Responsible People That Everyone Should Consider Adopting

https://www.bustle.com/articles/167145-11-habits-of-responsible-people-that-everyone-should-consider-adopting


За автора:

Диляна Костова е сертифициран персонален треньор и консултант по хранене от европейската школа за натурален бодибилдинг-Bayesian Bodybuilding. Диляна е бивш състезател по волейбол и се занимава със спорт от 25 години. Има осем годишен стаж в работата си с индивидуални и групови тренировки. За това време има проведени повече от 5 000 тренировки с хора, стремящи се към подобряване на физическата форма и общото си здраве. Контактът й с научнообоснованата фитнес методика й показва, колко вреди могат да бъдат нанесени, когато истината и фактите се сбъркат или заместят от мненията, интуицията и „личния“ опит. Искренно вярва, че успехът е в нагласата и постоянството. Създател е на женска група за научнообоснована информация във фейсбук "Хранене, тренировки и lifestyle спряпо месечния цикъл",  също така и на Enjoy my food by Diliana Kostova- кулинарна поредица.  


Количката ти е празна

Продължи

Количка

Междинна сума:
Отстъпка 
Отстъпка 
Виж повече
Изчерпан