Съдържание

Какво представлява болката <-(кликни тук)


Съкратена класификация на болката <-(кликни тук)


Остра болка <-(кликни тук)


Хронична болка <-(кликни тук)


Какво представлява болката

        Болката е езикът, чрез който тялото ни казва, че нещо не е наред. Това е сигнал, действащ като аларма. Без него или ще бъдем наранени ако продължим да правим това, което правим в момента или вече сме наранени (което е по-лошия вариант).


Международната асоциация за изучаване на болката я дефинира като:


„Неприятно сетивно и емоционално преживяване,

свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите.

Тя е най-ранният симптом на увреда на тъканите или на заболяване“


       В общи линии болката е неприятно усещане, което може да предизвика дистрес или по-просто казано – може да доведе до различни усложнения, било то физически или психологически.


Болката може да бъде предизвикана от силен и/или увреждащ стимул – физичен или химичен, но може да бъде провокирана и от психологичен проблем без наличието на стимул.


Това означава, че е възможно сами да провокираме усет за болка в тялото си, било то съзнателно или несъзнателно – психогенна болка. 
Остра болка

        Острата болка е първият сигнал, че нещо не е наред и има проблем, на който да се обърне внимание. Тя настъпва веднага след събитието и е сигнал за................................................................... рязка увреда на меки тъкани (мускули, сухожилия, връзки), кости, нерви и вътрешни органи.


Проекцията и във времето е различна. Възможно е да започне да намалява до пълното си отшумяване - когато Кобрата те нацели с круше или прогресивно да се засилва  и да се превърне в хронична - най-честият пример са болките в кръста.

 На графиката  може да видиш хода на острата болка, с напредване на времето.       В общи линии болката е неприятно усещане, което може да предизвика дистрес или по-просто казано – може да доведе до различни усложнения, било то физически или психологически.


Болката може да бъде предизвикана от силен и/или увреждащ стимул – физичен или химичен, но може да бъде провокирана и от психологичен проблем без наличието на стимул.


Това означава, че е възможно сами да провокираме усет за болка в тялото си, било то съзнателно или несъзнателно – психогенна болка. Виж повече
Изчерпан