Съдържание

Съдържание

►  И натуралните подсладители имат калории! <-(кликни тук)

►  Какво са изкуствените подсладители <-(кликни тук)

Някои изкуствени (нехранителни) подсладители <-(кликни тук)

Захарин

Аспартам

Натурални подсладиели с малко или никакви калории <-(кликни тук)

     Стевия

     Еритритол

     Сироп от Якон

Изводи <-(кликни тук)

И натуралните подсладители  имат калории!

Темата за сладкото винаги е била гореща тема в сферата на фитнеса и здравословния начин на живот.


Сами знаете, че мненията са противоречиви и колкото специалисти слушате, толкова и различни мнения ще чуете.  За едно обаче специалистите са на едно мнение, и това е че бялата захар е вредна. Тя съдържа калории без добавени хранителни вещества - те са извлечени при рафиниране и това се явява една от основните разлики между нея и всяка друга захар.


Да, бялата захар може да има негативно влияние върху вашето здраве, но и тук става въпрос за количество и начин на живот. Ако във вашата диета липсват фибри и адекватно количество протеин, а присъстват основно рафинирани храни, хрaни богати на транс мазнини и приемате повече калории, отколкото може да изразходвате, то тогава трупането на излишни килограми в дългосрочен план  и последващите от това здравословни проблеми биха били по-сериозният казус.


Нещата не са толова черно бели. Вместо да демонизираме всичко и да пращаме различните храни в двата ъгъла на боксовия ринг (здравословни срещу нездравословни), е по-добре да се научим как да балансираме измежду хилядите варианти, които хранително-вкусовата промишленост ни дава. 


В тази статия ще разгледам три основни категории подсладители, които най-често хората купуват и използват:


Натурални подсладители с калории - те са много близки като калории с обикновената захар - кокосова захар, мед, меласа, нерафинирана тръстикова захар, кленов сироп и др.


Натурални подсладители с малко или никакви калории - тези, които са с малко калории най-често съдържат наполовината калории спрямо обикновенната захар: малтитол, ксилитол, сироп от якон и др.


Изкуствени подсладители - синтетично създадени подсладители без калории.


Вярвам сте чували един куп твъдения и мнения и за изкуствените подсладители. Всички безалкохолни напитки с 0 калории, енергийни напитки с 0 калории, сладки барове без захар, готови смеси за готвене с подсладители, сосове и др са категорично забранени и биват периодично демонизирани в публичното и медийното пространство. От друга страна всичко останало като мед, петмеси, сушени плодове, кокосова захар, нерафинирана захар и т.н, са основните съставки, с които кулинарни здравословни блогъри и инфлуенсъри маркетират "извънземните" качества на храните и рецептите, които предлагат.


Аз също сляпо вярвах в магическите свойства на вторите. Преди години силно отричах рафинираната захар, подсладтелите и безалкохолните напитки... и тъй като съм човек, който обича сладкото, постоянно търсех различни варианти, с които да си приготвям разнообразни десерти. Научих се да си приготвям сладкиши с фурми, мед, различни петмеси, нерафинирана захар "Мусковадо", кокосова захар, сироп от Агаве и други.


До тук добре! Премахнах рафинираната захар, така или иначе не консумирах подсладители или безалкохолно... жертвата не беше кой знае колко голяма от моя страна... все пак щях да подобря формата си...но уви - не отслабвах! Хм... ккой да ти каже, че всички тези уж "здравословни" варианти НЕ са по-малко калорични от съвсем обикновенната бяла захар и са в пъти по-калорични от изкуствените подсладители... кой да ти каже, че всъщност енергийния баланс е в основата на това да стартираш бавния процес на загуба на мазнини. 

И така, без да се усетим в края на деня, може да сме приели повече калории, от колкото сме изразходили, а това в дългосрочен план ще доведе до покачване на излишни килограми. Друг сценарий е да сме в поддръжка, което от своя страна пак не е вариант, за тези, които целят отслабване, спирайки рафинираната бяла захар.

Всички захари имат приблизително еднакъв брой калории на грам тегло. Често се дават насоки за използване на супени или чаени лъжички като мерителна еденица. Това е изключително подвеждащо поради значителната разлика в размера на лъжиците, които могат да се намерят в различните домакинства. Все пак като усреднени мерки е прието, че една супена лъжица без връх е 10 грама, а една чаена лъжичка без връх е 5 грама. Ако изберете този метод за измерване - изберете един вид лъжичка, измерете еднократно колко тежи захарта в нея и използвайте тази стойност за напред.

Например една чаена лъжичка захар от турбинадо тежи 4,6 грама и съдържа 18 калории, една чаена лъжичка гранулирана бяла захар тежи 4,2 грама и съдържа 16 калории, а чаена лъжичка тъмен мускавадо тежи 5 грама и съдържа 20 калории. На 100 грама обаче турбинадо съдържа 399 калории, тъмният мускавадо съдържа 384 калории, а светлият мускавадо съдържа 395 калории. За сравнение, 100-грамова порция гранулирана бяла захар съдържа 387 калории. Както сами виждате, разликата е незначителна между видовете захари [1]

Калории за 100гр в най-често използваните видове натурални източници за сладост:


* Mед [4] ~  320kcal 

* Сироп от агаве[5]  ~ 310kcal 

* Кленов сироп [6] ~ 260kcal 


Разлика между сурова, бяла и кафява захар

Кафявата захар и суровата захар често се бъркат, тъй като и двата вида са с по-тъмен цвят спрямо обикновенната захар. Това се дължи на наличието на меласа в тях.


Меласата е вискозна, кафява течност, извлечена от сурова захар по време на процеса на рафиниране, придавайки на захарта по-тъмен цвят и по-наситен вкус. Тя е богата на магнезий, натрий, калции, желязо и други. 


Сортовете сурова захар биват:

  • мусковадо [2]
  • турбинадо
  • демерара


Процесът на производство на кафявата и сурова захар е различен. Суровата захар претърпява по-малко преработка от бялата или кафявата захар, според Американският захарен съюз. Първоначалните етапи на производство на захар са подобни при различните видове захари. След като производителите смилат сок от захарна тръстика, сокът се вари, докато образува сироп и се кристализира. С въртенето на кристалите в центрофуга се получават кристали от сурова захар, които след това се изпращат в рафинерия.  Краят на производствения процес се различава леко в зависимост от вида захар, който рафинерията желае да произвежда.


Всъщност разликата между бялата и кафява захар е наличието на някакво количество меласа в кафявата. От друга страна, бялата захар се подлага на допълнителна обработка и гранулиране, за да направи кристалите по-фини, което премахва естествената меласа.


Вероятно Ви звучи по-добре да използвате кафява или сурова захар, вместо бяла, заради състава на микролементи в меласата и до някъде ще се окажете прави. На 100 грама бяла захар има 387 калории, няма магнезий, има 2 милиграма калий и 1 милиграм калций. От друга страна, кафявата захар съдържа 380 калории, 9 милиграма магнезий, 133 милиграма калий и 83 милиграма калций за същото количество. Тези разлики обаче са недостатъчни, за да имат сериозна значимост върху диетата ни. [3]


Всички тези източници без значение дали са рафинирани, нерафинирани, домашни или купени от БИО магазини, имат не малко съдържание на калории. Ако не обръщаме внимание на това в дългосрочен план, може да се окажем в положителен енергиен баланс, което гарантира покачване на излишни килограми и складиране на мазнини.


Медът е полезен, от него не се дебелее

Много хора, които се придържат към "здравословното хранене", се чувстват комфортно от това да консумират мед в неограничени количества.


По време на корпоративните тренинги, които редовно организираме и участието ни в "Празника на меда" в град Козлодуй, останахме с впечатление, че хората пренебрегват съдържанието на калории във вкусния сироп, фокусирайки се изцяло на богатия му микросъстав. В действителност калориите на 100гр мед са около 320!

 

Медът съдържа около 38,2% фруктоза, 31% глюкоза, 17,1% вода, малтоза 7,2%, тризахариди 4,2%, сукроза 1,5%, минерали, витамини и ензими около 0,5%.


Налични са много видове мед, които се различават въз основа на растителния източник, метода на извличане и дали е суров или пастьоризиран. Медът е сладък сироп, който пчелите произвеждат от нектара на цъфтящите растения. Пчелите събират нектара и след това го консумират, усвояват и регенерират вътре в пчелния кошер, за да произведат мед. Медът се съхранява в структури, наподобяващи восък, наречени пчелни пити, които се събират от хората чрез практиката на пчеларството. 


Медът съдържа витамини, минерали, ензими,пробиотик (Lactobacillus kunkeei), антиоксиданти и някои амино киселини. Ако искаме обаче да запазим този състав, не трябва да затопляме меда повече от 48 градуса. Затоплянето му ще доведе до химически промени и до загуба основно на ензимите и пробиотиците в него.Какво са изкуствените подсладители

Изкуствените подсладители са синтетични химикали, които стимулират рецепторите за сладък вкус на езика. Те често се наричат  нехранителни подсладители, защото нямат калории. Тяхната сладост е в пъти по-висока от тази на захарта и за това ни трябва много по-малко количество от тях, за да направим едно ястие или напитка сладки.  [8] [9]


Може да ги намерите дори и в пастите за зъби и дъвките . Някои от тях са [10]:

* Аспартам - Aspartame

* Захарин - Saccharin

* Сукралоза - Sucralose

* Калиев ацесулфам - Acesulfame Potassium

* Неотам - Neotame


Темата за изкуствените подсладители е друга, много  спорна тема във фитнес индустрията и диетологията. Тяхната консумация много често е свързана с невротоксичност, рак, увеличаване на апетита и наднорменото тегло, нарушаване на микробиомата и последващите метаболитни разтройства. Дали обаче тези злини са заслужени?


Съществуват теории как изкуствените подсладители могат да влияят върху енергийния баланс и глюкозната хомеостаза или по-просто казано тяхната консумация може да доведе до покачване на тегло чрез редица механизми. Ревю от Медицинското училище във Вашингтон от 2011 година разглежда 3 потенциални механизма, на това как изкуствените подсладители евентуално биха повлияли върху покачването на килограми:

- да повлияят на микробиомата и от своя страна да предизвикат възпалителни процеси, които са свързани с метаболитни нарушения

- да повлияят на абсорбационния капацитет на глюкозата и нейната хомеостаза, чрез взаимодействието с новите рецептори за сладост , открити в червата.

- да се намесят във физиологичния отговор  на тялото, който контролира хомеостазата, чрез лъжлив сигнал за приемане на калории от сладостта на подсладителя


В крайна сметка проучванията при хора установяват, че, поне за здрави индивиди, единственото взаимодействие на изкуствените подсладители с рецепторите на червата за сладък вкус е недостатъчно за получаване на инкретинови отговори. Причините за несъответствие между различните проучвания са неизвестни, но биха могли да са свързани с видовете тествани бозайници и даваната доза от изкуствени подсладители. [11]


Използването на подсладители в хранително-вкусовата промишленост се регулира от различни  здравни организации по цял свят и информацията в тях се подновява. Научния комитет по храните на Европейския Съюз (Scientific Committee on Food-SCF) e публикувал първото си становище относно подсладителите през 1985 г. [12]. Първата преоценка на безопасността на  някои от подсладителите e проведенa през 1989г. Оттогава безопасността на някои подсладители е преоценяванa няколко пъти [13]. Използването на подсладители в Европейския Съюз се регулира от рамкова директива [14] и специална директива [15]. Приложенията към специфичните директиви предвиждат информация за това кои подсладители са разрешени в различни храни или групи храни, заедно с максимално разрешените дози. Всички подсладители, разрешени за употреба в храни в Европейския Съюз са били подложени на цялостно изследване за потенциални токсикологични ефекти съгласно принципите на токсикологично тестване на хранителните добавки, преди да приемат тяхната безопасност при употреба.  [16]


Когато става въпрос за най-ценните здравни и регулаторни агенции в света, то те  имат единен отговор относно ежедневната консумация на подсладители с малко или никакви калории: те са напълно безопасни за консумация в определени количества. Освен това повечето от тези агенции посочват нискокалоричните и безкалорични подсладители като отличен инструмент за борба с проблема със затлъстяването и произтичащите от това проблеми със здравето. Заменяйки напитките и сладките храни със захар, с такива, приготвени с нискокалорични и безкалорични подсладители, потребителите са в състояние да намалят калориите приемани в деня без да махат сладкото, което се явява ключов фактор за загубата на тегло.


Следните агенции са използвали най-строгите и обширни методи за тестване, за да оценят нискокалоричните подсладители [17] :


Международни правитествени и регулаторни агенции

- European Food Safety Authority

- U.S. Food and Drug Administration (FDA)

- Public Health England

- Food Standards Australia and New Zealand

- Health Canada

- U.S. Department of Health and Human Services/Dietary Guidelines Advisory Committee


Международни здравни организации и професионални обществени организации

- American Heart Association

- American Diabetes Association

- American Heart Association & American Diabetes Association Research

- Academy of Nutrition and Dietetics

- British Dietetic Association

- Diabetes UK

- European Food Information Council

- Institute for Food Technologists

- National Cancer Institute


От друга страна, повечето прочвания с животни показват, че употребата на подсладители може да бъде допринасящ фактор за увеличаване на апетита, преяждането и затласяването. В систематичен преглед, включващ мета-анализи, на доказателствата от изследвания върху хора и животни от 2016 г. показва, че заместването на захар с ниско калорични подсладители (low-energy sweeteners ) при деца и възрастни, води до намаляне на енергийния прием (energy intake) и собственото тегло (BW). Коментарите относно ниско калоричните подсладители и енергийния баланс често предполагат, че са необходими допълнителни изследвания, все пак, използването им има потенциал да помогне при контрола на теглото, но дали те ще бъдат използвани по този начин на практика зависи от самите хора и как те ги прилагат в калорийния си баланс . [18]


Ако подсладителите присъстват като част от балансирана диета, която е богата на фибри (плодове и зеленчуци) и белтъчини (яйца, месо и др.), то тогава няма категорични доказателства, че трябва да спрете да ги използвате. Общото правило за "дозата прави отровата" важи в пълна сила и в този случай. 


Ако обаче въпреки всичко вие продължавате да се притеснявате да ги консумирате, тогава може да използвате други естествени подсладители с 0 или малко калории или просто да премахнете подсладителите напълно. 


Знам, че много хора са предобедени към безопасостта на подсладителите и мнението им е повлияно от заливащата ги информация, че са категорично вредни. Но я се замислете, дали въобще някога сте си правели труда да проучите по-подробно темата и да разберете какво точно представляват те.


Избрала съм да пиша в тази статия за някои от най-използваните (или познати) изкуствени и натурални подсладители с малко или никакви калории, за да ви помогна в избора.Захарин 

Аз да си призная не съм го пробвала и нямам мнение за него!


Упс...Излъгах!


Не понасям газираната напитка Тоник! Много ми горчи.


Ооо, ама вие не знаехте ли, че в нея има захарин...

Ами да, има! Разхлаждащата напитка Джин с тоник се оказа доста желана от хората особенно през летния сезон, обаче, повечето от тях, които попитах не знаеха, че има захарин в тоника. 


Захаринът е открит през 1879г. Той е 300-400 пъти по-сладък от обикновената захар. Използва се за подслаждане на различни безалкохолни напитки, готови смеси за готвене, заместител на захарта при готвене или за подслаждане на топли напитки, както и в някои преработени храни. Той също така е удобрен за употреба в някои технологични цели. [19]


Тъй като не се метаболизира в организма за енергия, захаринът се класифицира като некалоричен подсладител. При поглъщане той преминава през храносмилателната система на човека, без да се усвоява, поради тази причина той не се абсорбира или метаболизира. Той се екскретира, непроменен, чрез бъбреците в урината ни, преди дори да стигне до дебелото черво, където пребивава голяма част от нашата микробиома. Съвместният експертен комитет по добавки в храните (JECFA) към Световната здравна организация (WHO) и Научният комитет по храните на Европейския съюз са сертифицирали захарина като безопасен. Към днешна дата захаринът е одобрен в повече от 100 страни по света. Той може да се препоръча като един от най-добрия избор за пациенти с диабет и тези, които спазват диета. Следователно, използването на захарин може да доведе до здравословен начин на живот, без натрупване на калории и риск от затлъстяване и свързаните с него сърдечно-съдови усложнения.  [20- от 2013г.]


Производителите на храни много често го предпочитат, защото е устойчив и има дълъг живот. Той има горчив послевкус и мoже би за това много често се смесва с аспартам.  


Около 1970 година захаринът е свързан с развитието на рак на пикочния мехур при лабораторни плъхове, което задължава допълнителни изследвания на захарина и наличието на предупредителен етикет върху съдържащите захарин продукти, докато такова предупреждение не се окаже ненужно. [21]  На плъховете им е давано комбинация от натриев цикламат и натриев захарин (10:1), 2600мг на килограм телесно тегло на  ден в продължение на 105 седмици.  Тази доза се равнява на около 27 кенчета по 350мл на ден. Звучи ли ви като нещо, което се случва всеки ден...хм, на мен не. Аз лично не познават човек, който е способен да изпие 27 кенчета по 350мл, а и дори и да го направи 1-2 пъти това е трудно приложимо в дългосрочен план, така че да се наблюдава някакъв здравословен проблем.


В следващите години се правят допълнителни изследвания с хора и се заключава, че вредите върху плъховете е нерелевантна за човека. [22]   [23] [24]


През 2000 г. Американската националната програма по токсикология на Националния здравен институти заключава, че захарина е безопасен за човека и го махат от списъка на потенциалните канцерогени. [25]  ( [26] - от 2018г)

 

Според класификацията на Европейския съюз за безопасност на храните, захарина може да го намерите под номер Е954.


И накрая, разбира се да си отговорим на най-важния въпрос - Колко може да консумираме?


Спопред Американската администрация по храни и лекарства (Food and drug administration-FDA) приемливия дневен прием (ADI) на захарин е

5 мг / кг от телесното тегло. Това означава, че ако тежите 70 кг, може да консумирате 350 мг всеки ден от живота си, без да надхвърляте лимита. По-лесно казано това са 3,7 кенчета от  350мл "Диетично безалкохолно"  дневно - близо 10 порции захарин. 


Аспартам

Когато някой ми каже, че Cola Zero е вредна, аз винаги го питам .."А знаеш ли защо е вредна?".... Много често отговорът е..."ми, защото има Аспартам!"...... "Добре! А знаеш ли какво е Аспартам?"..... "ми...Не!"


Нека се запознаем с Аспартама, когато го опознаем, може пък и да го харесаме :)


Американската администрация за храни и лекарства (FDA) одобрява използването на аспартам през 1981година като подсладител на различни напитки, дъвки, подсладител на зърнени закуски, разтворимо кафе, чай, желатини, пудинги, пълнежи, млечни продукти и други. Той е 200 пъти

по-сладък от обикновената бяла захар и няма горчив или метален послевкус, който е характерен за захарина. Аспартамът също така усилва разнообразието от аромати, особено плодови аромати. Използва се много често за подслаждане не само на напитки, но и на някои фармацевтични продукти, включително и пастите за зъби.


Не е устойчив на топлина и губи сладостта си при нагряване, за това обикновено не се използва в печива. Аспартамът е метилов естер на дипептид, използван като синтетичен нехранителен подсладител в над 90 страни по света в над 6000 продукта. [27]


Тялото ни усвоява ефикасно и изцяло аспартама като субстанциите му остават за кратко в нас и не се натрупва.[28]


"Аспартамът се разгражда напълно в червата ни до аспарагинова киселина и фенилаланин, които се абсорбират и навлизат в тялото ни. В допълнение, метиловата група от модифицирания фенилаланин се освобождава в червата до образуване на метанол. Метанолът също се абсорбира от тялото и по-голямата част от него се използва за производство на енергия. Всички научни изследвания до този момент при животни и хора доброволци показват, че разграждането на аспартама в червата е много бързо и пълно. Не е открит аспартам в кръвта или някой орган след поглъщане. Това откритие има важно значение за това как учените оценяват безопасността на аспартама...." [29]


Той се разгражда на 3 основни субстанции:

* - 50% phenylalanine-фенилаланин – есенциална амино киселина, която се намира в храната ни и по-специално в яйцата, месните продукти, соята и други 

* - 40% aspartic acid – аспарагинова киселина – амино киселина, която се намира я тялото ни и в храната - по-специално яйцата, месните продукти, соята и други

* - 10% methanol - метанол -  среща се естествено в храната, по-специално в пресни плодове, зеленчуци и техните сокове.


По имената им най-верочтно ще си кажете "Токсични вещества?"

Не, не са! Всички тези субстрати са естествена част от обикновените храни, като домати, мляко, яйца, месо, ферментирали плодове и много други. Приемливият дневен прием на аспарагинова киселина в диетата на повечето хора е 60 пъти по-висок от това, което може да се приеме чрез  аспартам. За фенилаланин той е 35 пъти по-висок. Всички тези химични субстанции ги има в храната, която ядем! Не е нужно да консумираме Cola zero, за да си ги набавим! [30]

Нека разгледаме 3те елемента малко по-подробно

Фенилаланинът е есенциална аминокиселина, която се намира в много храни и се използва от тялото ни за производството на протеини и други важни молекули, като тирозин, епинефрин, норепинефрин и допамин.


Нашето тяло не може само да произвежда тази аминокиселина и за това е важно да си я набавяме чрез храната. Тя се намира, както в растителните така и в животинските източници. [31]

Фенилаланинът е проучван като лечение за няколко медицински състояния, включително кожни проблеми, депресия и болка. [32]

Тази аминокиселина се намира в много храни и се счита за безопасна според Американската администрация за храни и лекарства [33] . Има обаче малки изключения при, които консумацията на фенилаланин може да е неподходяща. Тези случаи са свързани с хора, които имат рядко генетично заболяване - Фенилкетонория или нарушение на метаболизма на аминокиселини (PHU). При това заболяване тялото на човека не може да преработи част от аминокиселината и ако нивата станат твърде високи това може да доведе до увреждане на мозъка и интелекта. Техните нива могат да достигнат  400 пъти по-високи от тези на хората без това заболяване.  Диетата им трябва да е базирана на ниско протеинови храни. [34]


Аспаринговата киселина е неесенциална аминокиселина, която се намира в тялото ни и в голяма част в храната, която ядем.


Аминокиселините са молекули, които имат няколко функции в организма. Те са градивните елементи на всички видове протеини, както и на някои хормони и невротрансмитери.  Почти всяка аминокиселина може да се прояви в две различни форми. Например, аспарагиновата киселина може да бъде намерена като L-аспарагинова киселина или D-аспарагинова киселина. Формите имат една и съща химична формула, но молекулярните им структури са огледални изображения един на друг. L-аспарагиновата киселина се произвежда в природата, включително в тялото ни и се използва за изграждане на протеини. D-аспарагиновата киселина обаче не се използва за изграждане на протеини. Вместо това, той играе роля за създаването и освобождаването на хормони в тялото. 


Метанолът се среща естествено в храната, по-специално в пресни плодове, зеленчуци и техните сокове, както и във виното и бирата.


Узрелите плодове отделят повече метанол от неузрелите плодове. 


Той се среща като свободен метанол, метилови естери на мастни киселини или метокси групи върху полизахариди като пектин, от който може да се освободи чрез храносмилането. Това е може би малко сложно да си го представим, но по-важното е да знаем, че не е нужно да пием специално напитка с аспартам, за да го консумираме.

Метанолът също така лесно се смесва с вода и органични разтворители като ацетон. Той е познат и като дървесен алкохол -Wood alcohol. Използва се за производство на горива, антифрийз и разтворители. Като индустриален разтворител се използва за създаване на мастила, смоли, лепила и багрила, а също така и при производството на важни фармацевтични съставки и продукти като холестерол, стрептомицин, витамини и хормони. [35]


Стресирах ли ви достатъчно...хахха

Спокойно! Дори не е нужно да пиете Cola Zero,  за да приемате метанол. Достатъчно е да сте фен на виното :)


Метанолът също се среща в ниски концентрации в алкохолни напитки:

- 6-27 мг / Л са измерени в бира

- 96-321 мг / Л  са измерени във вино

- 10-220 мг / Л са измерени в дестилирани спиртни напитки

-  Пушенето на цигара осигурява метанол по време на фазата на изпаряване - приблизтелно 180 μg [36]


След поглъщане по-голямата част от метанола (96,9%) се превръща във въглероден диоксид в черния дроб, като малка част се отделя директно в урината или от белите дробове. Следователно пероралният метанол е подложен на значителен метаболизъм с първо преминаване, преди да достигне системното кръвообращение. Той се абсорбира в рамките на 30-60 минути, в зависимост от присъствието или липса на храна в червата. [37]


Метанолът в аспартама е 10%, а максимално разрешената концентрация за аспартам в диетичните безалкохолни напитки е 600 мг на литър (и това са най-сладките безалкохолни на пазара....има напитkи с ненатрапчив сладък вкус, което предполага и по-малката доза аспартам).  По този начин консумацията на напитка от 500 мл би довело до излагане на максимум 300 мг аспартам или 30 мг метанол. Този прием на метанол е по-малък от това, което може да приемем с 500мл вино например.


"Аспартамът е метилов естер на дипептид, използван като синтетичен нехранителен подсладител в над 90 страни по света в над 6000 продукта. Целта на това разследване беше да се прегледа научната литература за абсорбацията и метаболизма, текущите нива на консумация в световен мащаб, токсикологията и скорошните епидемиологични изследвания на аспартама. Текущи нива на използване на аспартама, дори от високите потребители в специални подгрупи, остава доста под Американската администрация по храните и лекарствата и Европейският орган за безопасност на храните установява приемливи дневни нива на прием съответно 50 и 40 мг / кг телесно тегло / ден. Консумацията на големи дози аспартам в единична болусна доза ще има ефект върху някои биохимични параметри, включително плазмени аминокиселинни нива и мозъчни невротрансмитери. Повишаването на плазмените нива на фенилаланин и аспарагинова киселина след прилагане на аспартам в дози, по-малки или равни на 50 мг / кг телесно тегло, не надвишава тези, наблюдавани постпрандиално. 


Изследвания за остра, подостра и хронична токсичност с аспартам и неговите продукти на разлагане, проведени при мишки, плъхове, хамстери и кучета, са установили неблагоприятен ефект на аспартама с дози до поне 4000 мг / кг телесно тегло / ден. Критичният преглед на всички проучвания за карциногенност, проведени върху аспартам, не открива достоверни доказателства, че аспартамът е канцерогенен. Данните от обширните проучвания за възможността за невротоксични ефекти на аспартама, като цяло, не подкрепят хипотезата, че аспартамът в диетата на човека ще повлияе на работата на нервната система, ученето или поведението. Епидемиологичните проучвания на аспартама включват няколко проучвания за контрол на случаите и едно добре проведено проспективно епидемиологично проучване с голяма кохорта, в което е измерена консумацията на аспартам. Проучванията не предоставят доказателства в подкрепа на връзката между аспартама и рака в която и да е тъкан. Тежестта на съществуващите доказателства е, че аспартамът е безопасен при настоящите нива на консумация като нехранителен подсладител." 


"Оценка на безопасността, базирана на проучвания, разглеждащи използваните количества, както и регулаторни, токсикологични и епидемилогични проучвания" [2007г.]  "Препоръките на Американската сърдечна асоциация и Американската асоциация за диабет, публикувани в изданието на „Диабетна грижа“ за август 2012 г., предполагат, че умерената употреба на нехранителни подсладители като аспартам може да има положителен ефект върху инсулина и кръвната захар чрез подпомагане на контрола на теглото. Авторите обаче отбелязват, че това ще е така само ако калориите не се увеличат другаде в диетата. Важно е също така да се има предвид, че много храни, съдържащи аспартам, все още осигуряват калории и въглехидрати от други съставки, въпреки че може да са етикетирани „без захар." [38]


Това, което е важно да се отбележи отностно тези препоръки е, че самия подсладител сам по себе си той няма да ви помогне да отслабнете, а по-скоро да се обърне внимание на цялия прием на калории в деня и то в дългосрочен план. Много голямa част от хората не са запознати с калорийния баланс и калориите, на които трябва да поддържат тегло, да намалят тегло или да качват тегло. Също така не са запознати или предпочитат да пренебрегват факта, че в храната има калории. Както видяхте в началото на статията "полезните" подсладители имат приблизително еднакъв брой калории, както рафинираните, което в дългосрочен план може да доведе до покачаване на излишни килограми и здравословните последствия от това. 


Знам какво ви се върти в главата вече.....Колко е безопасното количество аспартам, което може да консумирате на ден?

Според Американската администрация по храните и лекарствата  (Food and drug administration-FDA )приемливият дневен прием или безопасно ниво е 50 мг на килограм телесно тегло, а според Европейския орган за безопасост на храниtе (European Food Safety Authority - EFSA) e 40мг/кг телесно тегло на ден. Това е еквивалентът на около 18 до 20 кутии Диетично безалкохолно с аспартам на ден за 70 килограмов възрастен. [39]


Натурални подсладители с малко или никакви калории

Ако след всичко изписано до момента все още не може да се доверите на изкуствените подсладители, винаги може да изберете тъй.нар натурални подсладители с малко или никакви калории. Те съществуват естествено в природата, просто някои от тях нямат калории, а други имат наполовина или по-малко от половината, дори от тези на обкновенната захар.


Избрах да разгледам няколко от тях, които се промотират като продукти с различни здравословни ползи....за разлика от изкуствените подсладители, чиято "реклама" е по-скоро негативна. При натуралните подсладители се забелязва точно обратната тенденция. 


Някои натурални подсладители с малко или никакви калории:

* Стевия - 0 kcal

* Еритритол ~ 0,24 kcal

* Ксилитол ~ 2,4 kcal

* Сироп от Якон ~ 1,33kcal Стевия

Стевия, наричана още Stevia rebaudiana, е растение, което е член от семейството на хризантемите, подгрупа от семейство Asteraceae (семейство амброзия). Стевиоловите гликозиди (Steviol glycosides) са естествени съставки на листата на Stevia rebaudiana, растение, с родно място Южна Америка и известно като Стевия (Stevia). Те са нехранителни подсладители и са от 200 до 400 пъти по-сладки от обикновенната захар. Листата  съдържат сложна смес от осем сладки дитерпенови гликозиди, включително стевиозид (stevioside), стевиолбиозид (steviolbioside) , ребаудиозиди (A, B, C, D, E) (rebaudiosides (A,B,C,D,E) и дулкозид А (dulcoside A). Растението и екстрактите от него се използват от няколко десетилетия като подсладител в Южна Америка, Азия, Япония и Китай.

В последните няколко години, стевия се превърна в голям хит и в Европа.  Големите брандове създадоха нови продукти, еквиваленти на най-обичаните храни, като сладоледи, шоколади, пудинги, безалкохолни, само че "без захар".


Производителите създадоха изцяло нови продукти с "по-здравословна" визия, в които има стевия, разбира се в зелено.


В зеления цвят има някакво доверие, нали? :)

 

Огромна заблуда обаче е да си мислим, че понеже в един продукт има стевия то той няма калории. Може би има по-малко калории от неговия оригинал, но има! Гледайте опаковките и не се подвеждайте от маркетинга или думите на продавачите. Те самите много често не са нясно със съставките и калориите в продуктите. 


И тъй като употребата на стевия толкова много се прехвалва, аз реших да науча повече за нея.


Интересно ми стана, когато разбрах, че стевия, която купуваме от магазина, е различна от тази, която може сами да си отглеждаме у дома. Пълнолистната стевия не е одобрена за търговска употреба, но все пак можете да я отглеждате за домашна употреба. Въпреки липсата на изследвания, много хора твърдят, че стевията с цели листа е безопасна алтернатива на бялата захар. 


Тази, която купуваме обаче не съдържа 100% листа от Стевия. Тези екстракти са направени от рафиниран екстракт от листа на стевия, наречен rebaudioside A (Reb-A)


Начинът на извличане на стевиоловите гликозиди (Steviol glycosides) - екстрактът от стевия, е дълъг и включва множество етапи на пречистване. Листата първо се извличат във вода. Екстрактът може да бъде обработен с калциев оксид или железен сулфат, и след това центрофугиран или филтриран. Филтратът се дейонизира с помощта на йонообменни смоли и след това се подлага на адсорбционна смола, която задържа стевиоловите гликозиди. След това адсорбционната смола се промива с подходящ разтворител (например етанол или метанол) за елюиране (разделяне) на стевиоловите гликозиди. Елуатът може да бъде филтриран, концентриран чрез изпаряване и изсушен. Изсушеният продукт се обработва по един от двата метода:


- При първия метод изсушеният продукт се разтваря или в разтворител (например етанол) или във воден разтворител и разтворът се охлажда, за да се образуват кристали. Кристалите се отстраняват от майчиния разтвор чрез центрофугиране или филтриране, изплакват се с вода и след това се изсушават до получаване на продукт, който съдържа стевиол гликозиди с ребаудиозид А като основен компонент. Майчиният разтвор от етапа на кристализация може да бъде допълнително обработен за кристализиране на други стевиол гликозиди. Също така rebaudioside A може да бъде хидролизиран чрез температурна или алкална обработка за получаване на ребаудиозид В.

- Във втория метод, изсушеният продукт се разтваря във вода и по желание може да бъде подложен на адсорбционна смола. Полученият разтвор може да бъде изсушен чрез изпаряване и стевиоловите гликозиди (Steviol glycosides) се кристализират с помощта на разтворител, като етанол. Кристалният продукт се отделя чрез центрофугиране и филтриране, изплаква се с вода и се изсушава до получаване на крайния продукт- стевиоловите гликозиди (Steviol glycosides)[40]


Стевиоловите гликозиди (Steviol glycosides) може също да се произвежда чрез ферментационна технология, без да е необходимо използването на листа от стевия в производствения процес. [41]


Ако имате диабет, стевията може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар в граници. Едно проучване за 2010 г [42] направено с  19 незатластяли участници и 12 участници със затлъстяване установява, че стевията значително понижава нивата на инсулин и глюкоза, както и остава чувство на ситост въпреки приема на по-малко калории. Тук, както при много други изследвания, има един основен проблем и предпоставка за биас, тези изследвания се правят в лабораторни условия с участници, които имат конкретна нагласа към самия процес. В реалния живот нещата не винаги са толкова категорични и праволинейни. Много често хората заместват калориите, които са "спестили" чрез консумацията на продукти със стевия с друга храна, която всъщност има калории. Ако в дългосрочен план не се наблюдава понижаване на излишните килограми, то тогава няма никакво значение, че се използва стевия или друг подсладител с 0 калории.


Чистотата на екстракта е хубаво да бъде над 95%, което обаче се оказва трудно. На пазара по-често се намира в диапазон от 50-85%.  Тази подробност може да се окаже незначителна имайки предвид колко малко ни трябва, за да си подслаждаме десертите. Максималната хранителна експозиция при възрастни  е 2,97 мг / кг телесно тегло / ден, а при деца - 3,28 мг / кг на ден. 


Продуктите със стевия, произведени с Reb-A, се считат за безопасни. Тези продукти рядко причиняват странични ефекти. Все пак трябва да се направят повече изследвания, за да се предоставят категорични доказателства за контролирането на теглото, диабета и други здравни проблеми.


Има някои предупредителни съвети за бременни жени и използването на сурови листа от стевия. 


Някои фирми използват комбинация от екстракт от стевия и алкохолни захари. Ако имате стомашно-чревен дискомфорт може да се налюдава подуване, газове и диария. Четете внимателно етикети за съдържание и калории (някои захарни алкохоли имат калории-малтитол, ксилитол).Еритритол

Трябва да си призная, че това е любимия ми подсладител, защото много прилича на захарта като консистенция и се разбива чудесно с яйчени смеси и кремове. Но стига толкова лично мнение...хайде да видим какво е Еритритола!


Еритритолът принадлежи към клас съединения, наречени захарни алкохоли. Различни захарни алкохоли се използват от производителите на храни, като: ксилитол, сорбитол и малтитол. Повечето от тях функционират като нискокалорични подсладители в продукти без захар или ниско съдържание на захар. Повечето захарни алкохоли се намират в малки количества в природата, особено в плодовете и зеленчуците. Начинът, по който тези молекули са структурирани, им дава способността да стимулират рецепторите за сладък вкус в езика ни. 


Еритритолът съдържа 0,24 калории на грам, или около 6% от калориите в равно количество захар, със 70% от сладостта. Можете да го закупите от "БИО" магазините или магазините за "хранители добавки", в кристаловидно състоние - точно като захар. Е! по-скъпо излиза, но все пак ползваме по-малко, за да си подслаждаме. [43]


Еритритолът, който се предлага за закупуване, най-често се получава чрез промишлен процес. Той се създава, когато вид мая ферментира глюкоза от царевично или пшенично нишесте. Крайният продукт изглежда така...


Интересното за повечето захарни алкохоли е, че те могат да причинят проблеми с храносмилането. Всъщност те принадлежат към категория фибри, които са част от FODMAP.


Поради уникалната си химическа структура тялото ни не може да ги усвои и те преминават непроменени през по-голямата част от храносмилателната ни система или докато стигнат до дебелото черво.  В дебелото черво те се ферментират от местните бактерии, които произвеждат газ като страничен продукт. Следователно, консумацията на големи количества захарни алкохоли може да причини издуване и храносмилателни разстройства, ако имате обаче някакъв стомашно-чревен проблем, може и с по-малко количество да се почувствате зле.


Еритритолът обаче е малко по-различен от другите захарни алкохоли и има по-добра усвояемост. По-голямата част от него се абсорбира в кръвния поток, преди да стигне до дебелото черво. Циркулира в кръвта за известно време, докато в крайна сметка се екскретира непроменен с урината. Около 90% от еритритола се екскретира по този начин. [44] [45]


Ако прекалим с консумацията му може да си навлечем стомашно-чревен дискомфорт. Приетото количество еритритол за мъжете е 0,80гр/кг телесно тегло на ден, а за жените 0,66 гр/кг телесно тегло на ден. [46]


Също така еритритолът се явява страхотен заместител на захарта за хора с диабет, тъй като не повлиява серумните нива на глюкоза, инсулин или други серумни съставки. [47]


Много често хората, които избират "здравословните" подсладители избират най-често мед или стевия. Това са двата най-фаворитизирани подсладителя, само че в меда има не малко калории и фруктоза, а пък стевията остава странен послевкус, който не се нрави на всеки. Изглежда еритритолът взема най-доброто и от двете - сладост без послевкус и без калории. 


Сироп от Якон

Какво е сироп от Якон? хм.... Стана ми интресно какъв е този сироп въобще, тъй като попаднах на него търсейки повече информация за натуралните подсладители с малко или никакви калории, и реших да го спомена. Оказва се, че хората в  Южна Америка го използват с медицински цели от стотици години. Сиропът от Якон е извлечен от корените на растението Якон - Smallanthus sonchifolius, което расте в Андите, Южна Америка.


Сокът от корените се извлича, след това се филтрира и се изпарява в процес на производство без химикали (не мога да гаранирам, че всички фирми работят по този начин), наподобяващ начина на приготвяне на кленовия сироп. 


Крайният продукт е сироп със сладък вкус, с тъмен цвят и консистенция, подобен на меласа.


Той спада към хранителните подсладители, което означава, че има калории.... около 133kcal на 100 гр сироп. 

Сиропът от Якон  е един от най-добрите хранителни източници на фруктоолигозахариди (FOS) около 40-50%. Това е вид фруктан, които функционира като разтворими фибри, които хранят добрите бактерии в червата. Съдържа и някои усвоими захари - фруктоза, глюкоза и захароза. Те са отговорни за сладкия вкус на сиропа. Останалото са фруктоолигозахариди и фибри, наречени инулин. [48]


Когато евентуално фруктана достигне до дебелото черво започва да храни добрите бактерии в храносмилателната ни система. Добрите бактерии в червата всъщност са изключително важни за нашето здраве. Наличието на разтворими фибри в ежедневният ни прием на храна, е свързано с по-нисък риск от диабет, по-добър имунитет и подобрена мозъчна функция. Двупосочната сигнализация между стомашно-чревния тракт и мозъка е жизненоважна за поддържането на хомеостазата и се регулира на нервно (както на централната, така и на ентералната нервна система), хормонално и имунологично ниво. Смущаването на тези системи води до промени в реакцията към стреса и цялостното поведение на човека. [49]


Флората на червата може да бъде съществен фактор при определени патологични нарушения, включително мултисистемна органна недостатъчност, рак на дебелото черво и възпалителни заболявания на червата. [50] [51] 


Има и някои доказателства, че фруктаните могат да понижат хормона на глада грелин, спомагайки за намаляване на апетита [52] и също така да помогне срещу констипацията, което се оказва сериозен проблем в модерното общество, особенно сред жените. [53] [54] 


Сиропът  е обект на още изследвания. 


Колкото и вълшебна да звучи употребата на сироп от Якон и той, както всички останали подсладители (изкуствени или натурани) , може да причини стомашен дискомфорт ако прекалим с него. Също така този страничен ефект се наблюдава и ако ядем повече разтворимите фибри, от колкото сме свикнали. Това може да доведе до газове, диария, гадене и храносмилателен дискомфорт. Поради тази причина е най-добре да започнете с малко количество, a aко имате диария, би било по-добре да не използвате сироп от Якон, докато не разрешите проблема.


Имайте предвид, че не може да готвите или печете с него на температура по-висока от 120 ° C, защото структурата на фруктоолигозахаридите се разрушава. Възможно е и времето да има значение. Приемът му 30–60 минути преди хранене може да бъде по-ефективен начин за намаляване на апетита, отколкото консумацията му с храна. Искам силно да подчертая думичката - МОЖЕ. Всичко е въпрос на самостоятелно проучване и изследване върху самите нас и това как ние реагираме към конкретния продукт. Същото е и за количеството. Възможно е при някои хора да създаде стомашен дискомфорт при 10 гр сироп, а при други при 100гр. 


Хубаво е да знаем, че фруктоолигозахаридите (FOS) се намират в различни количества и в други източници като (гр/100гр):

* Чесън - 9.8-17.4

*Артишок (Йеросалим) - 12.2-20

* Лук - 1.1-7.5

* Банан - 0-0,7

* Аспержи - 0-3

* Цвекло - 0,4

 За още източници на фруктоолигозахариди, вижте ТУК 


Също така е важно да обогатим храната си и с източници на разтворими фибри, като:

* Авокадо

* Броколи 

* Брюкселско зеле

* Сладък картоф

* Ряпа

* Круши

* Зрял фасул 

* Смокини

 Вижте ТУК топ 20 храните богати на разтворими фибри


Въпреки, че сиропът от Якон далеч не е доказано, че е научно действащ, може да си струва да го включим като ниско калоричен подсладител към десертите си. Имайте предвид, че не е евтин продукт и ако сте решили да си подобрявате микробиомата с негова помощ, това би било скъпо начинание. Аз лично бих препоръчала да обогатим храната си с различни източници на FOS  и разтворими фибри от магазините, които ни заобикалят, а сиропа от Якон да е като разнобразен източник на сладост към палачинките ни например. Изводи

"Дозата прави отровата" (на латински: sola dosis facit venenum) е поговорка, предназначена да посочи основен принцип на токсикологията.


Шведският лекар, алхимик и астролог, Парацелс изразява класическата токсикологична максима: „Всички неща са отрова и няма нещо, което да не е отрова, само дозата е това, което прави нещото да  не е отрова“. [55]


Това означава, че веществото може да произведе вредния ефект, свързан с неговите токсични свойства, само ако достигне чувствителна биологична система в тялото в достатъчно висока концентрация. Принципът се опира на констатацията, че всички химикали - дори водата и кислорода - могат да бъдат токсични, ако се изяде, изпие или абсорбира твърде много.


"Токсичността на всеки конкретен химикал зависи от много фактори, включително от степента, в която той влиза в тялото на индивида." Тази констатация също дава основа за обществените здравни стандарти, които определят максимално приемливи концентрации на различни замърсители в храната, обществената питейна вода и околната среда.


Когато говорим за хранителни добавки без значение от какъв източник са те, би било по-редно да мислим не за това дали те са "вредни" или "полезни", а по-скоро в каква доза биха били безопасни.


В токсикологията средната смъртоносна доза, LD50 (съкращение за "смъртоносна доза, 50%" - Lethal dose), LC50 (смъртоносна концентрация, 50% - lethal concentration) или LCt50 е мярка за смъртоносната доза на токсин, радиация или патоген. Стойността на LD50 за вещество е дозата, необходима за убиване на половината членове (50%) на тестваната популация след определена продължителност на теста. Цифрите LD50 често се използват като общ показател за остра токсичност на веществото. По-нисък LD50 е показател за повишена токсичност.


И най-любимите ни напитки могат да бъдат токсични, ако приемаме определена доза за кратък период от време. 


Около 90 процента от възрастните в света консумират кофеин ежедневно - под формата на кафе, чай, сода, енергийни напитки и други напитки. Дори шоколада съдържа малки количества кофеин.   Колко кофеин има в кафето може да варира от 0 до 500мг на напитка. Това разбира се зависи от много фактори, но средно в едно еспресо има около 60мг кофеин. [56] 

При токсични нива - особено когато се приема за кратко време - кофеинът може да започне да причинява редица неприятни странични ефекти: главоболие, гадене, повръщане, треперене и раздразнителност.  

По-тежките ефекти на кофеиновата токсичност включват болки в корема, гърчове, повишени нива на кръвна киселина, нередовен или бърз сърдечен пулс и намален приток на кръв към сърцето - всичко това увеличава риска от смърт. Ако се опитате да пиете толкова много, най-вероятно, тялото ви ще ви спре много преди да достигнете токсични нива.[57]


Смъртта от предозиране с кофеин е рядкост, но все пак съществуват такива случаи. Ревю от 2017г анализира 51 смъртни случаи [58]  причинени от свръх доза с кофеин - 61% от смъртните случаи са били жени. Преди да започнете да се чудите с какво ще замествате от утре кафето, се замислете по колко кафе пиете на ден. Ако цифрата е по-малко от 10гр (10 000мг) на ден, значи няма от какво да се притеснявате.

LD50 при повечето хора е 10гр -10 000 мг или около 158 чаши еспресо на ден - като това може да варира според пола, годините, килограмите и здравословното състояние на човека. Така или иначе,  изключително трудно може да се достигат тези дози освен ако не приемате и кофеин на прах или таблетки.

След като вече знаете, че и от кафето може да се токсикирате, ще спрете ли да го пиете? ..... Аз лично не! Просто защото знам колко кофеин има в 1 чаша еспресо и колко трябва да изпия, за да се токсикирам. Познанията ни в областта на храненето, ни помага да взимаме рационални решение изпълнение с логика и свобода. 


Правилото за безопасните дози важи с пълна сила за всяка субстанция, както за водата, така и за подсладителите. Аз лично бих ви посъветвала да не се страхувате от тях, а да експериметирате и да видите кой най много ви допада. 


И за финал ще ви припомня, че храната сама по себе си не е виновна за здравослоните ни проблеми, а по-скоро начина, по който я използваме. 


ИЗПОЛЗВАНИ ИЗТОЧНИЦИ И ЛИТЕРАТУРА

[1] - Which Has More Calories: Brown Sugar or White Sugar? - https://www.livestrong.com/article/121081-calories-brown-sugar-white-sugar/


[2] - What Is Muscovado Sugar? Uses and Substitutes. - https://www.healthline.com/nutrition/muscovado-sugar


[3] - Coconut Sugar — A Healthy Sugar Alternative or a Big, Fat Lie? - https://www.healthline.com/nutrition/coconut-sugar

[4] - What Is Honey? - https://www.healthline.com/nutrition/is-honey-good-for-you#what-it-is


[5] - Agave Nectar: A Sweetener That Is Even Worse Than Sugar? - https://www.healthline.com/nutrition/agave-nectar-is-even-worse-than-sugar


[6] - Maple Syrup: Healthy or Unhealthy? - https://www.healthline.com/nutrition/maple-syrup


[7] - Calories & Benefits of Raw Sugar - https://healthyeating.sfgate.com/calories-benefits-raw-sugar-11544.html


[8] - Functional roles of the sweet taste receptor in oral and extraoral tissues - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4059820/


[9] - Artificial Sweeteners: Bitter Controversy - https://mennohenselmans.com/artificial-sweeteners-bitter-controversy/


[10] - How Artificial Sweeteners Affect Blood Sugar and Insulin - https://www.healthline.com/nutrition/artificial-sweeteners-blood-sugar-insulin?fbclid=IwAR2rBZOutfc__J5OgKlMVtz9eBrdT3CYKTt_hMnTKzvcMGWBpJrbKR2pSTs


[11] - Non-nutritive sweeteners, energy balance, and glucose homeostasis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21505330


[12] - Reports of the Scientific Committee for Food - http://aei.pitt.edu/40825/1/16th_food.pdf


[13] - Opinion of the Scientific Committee on Food: Update on the Safety of Aspartame - https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out155_en.pdf


[14] - COUNCIL DIRECTIVE of 21December 1988  on the approximation of the laws of the Member States concerning food additives authorized for  use in foodstuffs intended for human consumption - https://www.fsai.ie/uploadedFiles/Council_Directive_89_107_EEC.pdf


[15] - European Parliament and Council Directive 94/35/EC of 30 June 1994  on sweeteners for use in foodstuff - https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1994L0035:20060815:EN:PDF


[16] - Sweeteners permitted in the European Union: safety aspects - PDF - http://snf.ideon.se/wp-content/uploads/2013/12/Socker2006_s%C3%B6tningsmedel_Mortensen.pdf


[17] - Global Health and Regulatory Agencies on Low- and No-Calorie Sweeteners - https://caloriecontrol.org/authoritative-statements-lcs/


[18] - Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4786736/


[19] - Saccharin - Is This Sweetener Good or Bad? - https://www.healthline.com/nutrition/saccharin-good-or-bad#section1


[20] - The Metabolism and Toxicology of Saccharin - https://www.researchgate.net/publication/304354526_The_Metabolism_and_Toxicology_of_Saccharin


[21] - Bladder tumors in rats fed cyclohexylamine or high doses of a mixture of cyclamate and saccharin - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5411626


[22] - Artificial sweeteners--do they bear a carcinogenic risk? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15367404


[23] - A review of epidemiological studies on artificial sweeteners and bladder cancer - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3891558


[24] - Artificial sweeteners and cancer risk in a network of case-control studies - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17043096


[25] - Additional Information about High-Intensity Sweeteners Permitted for Use in Food in the United States - https://www.fda.gov/food/food-additives-petitions/additional-information-about-high-intensity-sweeteners-permitted-use-food-united-states#non-nutritive


[26] - CFR - Code of Federal Regulations Title 21 - https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=180.37


[27] - Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671


[28] - Is aspartame safe? - https://mennohenselmans.com/is-aspartame-safe/?fbclid=IwAR1NDyVLrsycOiJBu69Ah-VcH16bzCySw1fY8qfNt0C3_CQPMJLfXQFvhF8


[29] - Scientific Opinion on Aspartame from EFSA - http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/factsheetaspartame.pdf


[30] - Aspartame: A Safety Evaluation Based on Current Use Levels, Regulations, and Toxicological and Epidemiological Studies - https://www.researchgate.net/publication/6011307_Aspartame_A_Safety_Evaluation_Based_on_Current_Use_Levels_Regulations_and_Toxicological_and_Epidemiological_Studies?fbclid=IwAR01lsgfEcPNdcbrcRbU83BPN6V_RgBB6I2AmFdnNxjp2Q2orOAxdVujgKk


[31] - Amino acids - https://medlineplus.gov/ency/article/002222.htm


[32] - Phenylalanine - https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/6140


[33] - CFR - Code of Federal Regulations Title 21 - https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=172.320


[34] - Phenylketonuria - https://medlineplus.gov/phenylketonuria.html


[35] - Methanol - https://www.chemicalsafetyfacts.org/methanol/


[36] - Estimations of the lethal and exposure doses for representative methanol symptoms in humans - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5625597/


[37] - COMMITTEE ON TOXICITY OF CHEMICALS IN FOOD, CONSUMER PRODUCTS AND THE ENVIRONMENT - https://cot.food.gov.uk/sites/default/files/cot/cotstatementmethanol201102revjuly.pdf


[38] - Nonnutritive Sweeteners: Current Use and Health Perspectives - A Scientific Statement from the American Heart Association and the American Diabetes Association - https://care.diabetesjournals.org/content/35/8/1798


[39] - Does Aspartame Affect Sugar or Insulin in the Body? - https://www.livestrong.com/article/538318-does-aspartame-affect-sugar-or-insulin-in-the-body/


[40] - Re: GRAS Notice No. GRN 000768 - https://www.fda.gov/media/116020/download


[41] - Import Alert Name:  "Detention without Physical Examination of Stevia Leaves, Crude Extracts of Stevia Leaves and foods Containing Stevia Leaves and/or Stevia Extracts" https://www.accessdata.fda.gov/cms_ia/importalert_119.html


[42] - Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/


[43] - Erythritol — Like Sugar Without the Calories? - https://www.healthline.com/nutrition/erythritol


[44] - Metabolism of erythritol in humans: comparison with glucose and lactitol - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8457525


[45] - Human gut microbiota does not ferment erythritol - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16277764


[46] - Laxative threshold of sugar alcohol erythritol in human subjects - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/027153179600036X


[47] - Serum glucose and insulin levels and erythritol balance after oral administration of erythritol in healthy subjects - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8039489


[48] - Can Yacon Syrup Really Help You Lose Weight? An Objective Look - https://www.healthline.com/nutrition/does-yacon-syrup-work


[49] - The microbiome‐gut‐brain axis: from bowel to behavior - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2982.2010.01664.x


[50] - Gut flora in health and disease - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583961


[51] - Obesity, diabetes, and gut microbiota: the hygiene hypothesis expanded? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20876708/


[52] - Appetite during consumption of enteral formula as a sole source of nutrition: the effect of supplementing pea-fibre and fructo-oligosaccharides - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16923230


[53] - Effect of Yacon (Smallanthus sonchifolius) on Colonic Transit Time in Healthy Volunteers - https://www.karger.com/Article/Abstract/155214


[54] - Effect of yacon (Smallanthus sonchifolius) on colonic transit time in healthy volunteers - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18781073


[55] - "The dose makes the poison" - https://www.chemicalsafetyfacts.org/dose-makes-poison-gallery/


[56] - How Much Caffeine in a Cup of Coffee? A Detailed Guide - https://www.healthline.com/nutrition/how-much-caffeine-in-coffee

 

[57] - How You Can Die From a Caffeine Overdose - https://www.healthline.com/health-news/how-you-can-die-from-caffeine#1


[58] - Review of Caffeine-Related Fatalities along with Postmortem Blood Concentrations in 51 Poisoning Deaths - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28334840
Виж повече
Изчерпан